Rozenverkoop voor het verpleeghuis
MIDDELHARNIS - Met de verkoop van valentijnsrozen haalden leerlingen van de christelijke scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis dinsdag het symbolische bedrag van 50 euro op voor de plaatsing van computers in het verpleeghuis tegenover de school.
Het is slechts één voorbeeld van een reeks initiatieven. „We gaan als school de praktijk in en halen de praktijk de school in.”De contacten met verpleeghuis De Samaritaan -onderdeel van ZORGsaam, een samenwerking tussen het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en vier verzorgingshuizen- verlopen via de nieuwste media: vorig jaar stak vijf keer een groepje ouderen de straat over om in het schoolgebouw computerles te krijgen. Hun docenten waren vmbo-leerlingen, die daarmee een vrij tussenuur op een nuttige manier invulden. Dit cursusjaar krijgen deze lessen een structurele plaats in het praktijkprogramma van de vmbo-bovenbouw.
„Voor de jongeren zijn veel mediatoepassingen vanzelfsprekend, maar voor de ouderen gaat er een wereld open”, zegt vmbo-afdelingscoördinator P. N. Brandwijk. „Ook letterlijk: voor het eerst sturen ze e-mail naar hun familie in het buitenland. Ook het opzoeken van de geboortestreek op internet is populair. Onze leerlingen maken hen wegwijs. Zij doen praktijkvaardigheden op en voor het verpleeghuis is het een mooie oplossing voor het toenemende tekort aan vrijwilligers.”
De vmbo’ers kwamen zelf met het initiatief geld in te zamelen voor computers waarmee in het verpleeghuis een internetruimte kan worden ingericht. Er gingen dinsdag 350 rozen over de toonbank.
„Als ik over het vmbo begin te praten, kan ik niet meer ophouden”, zegt Brandwijk. „We doen er alles aan om de praktijk zo dicht mogelijk bij de leerlingen te brengen. Daarmee houd je hun motivatie op peil.”
Werkers uit de thuiszorg komen gastlessen geven. In de nieuwe vleugel van de school die vorig jaar gereed kwam, bevindt zich een grote ruimte voor de simulatie van werkplekken, zoals een seniorenhuiskamer en een ziekenhuiskamer. Tijdens vijf weken durende projecten rond het kinderdagverblijf, het buurthuis, de thuiszorg, facilitaire dienstverlening en de gehandicaptenzorg maken de leerlingen ook daadwerkelijk kennis met die instellingen. Zo komt regelmatig een groepje gehandicapten naar de school. Ze worden door leerlingen van de sector zorg en welzijn beziggehouden met knutselen en een spel.
Tijdens de jaarlijkse beroepenmarkt in de aula zorgen de leerlingen van zorg en welzijn voor de ontvangst, de consumpties voor de bezoekers en een maaltijd voor de medewerkers. De scholieren uit de sector mode en commercie verzorgen in samenwerking met plaatselijke kledingwinkels een modeshow.
De Prins Maurits is met het bedrijfsleven in overleg over verbreding van de gebruikelijke stages: niet langer meer in één bedrijf, maar via programma’s van een halve of een hele dag maken leerlingen kennis met alle sectoren van een branche. Het vmbo-carrousel, wordt het genoemd. „We willen de leerlingen breed voorbereiden voor de praktijk”, zegt Brandwijk. „Vmbo’ers zijn de handen van de maatschappij. De meesten van hen zijn heel gemotiveerd en in staat goed werk te leveren. Wij proberen hen daartoe uit te dagen.”