Burgemeester Delfzijl stapt op
DELFZIJL - Burgemeester M. Appel van Delfzijl heeft dinsdagavond haar vertrek aangekondigd. Op een persconferentie zei ze dat de verhoudingen met de collegeleden en de gemeenteraad verstoord zijn en dat een onwerkbare situatie is ontstaan.
De fractievoorzitters van de collegepartijen CDA, VVD en PvdA hebben zich dinsdag in een gesprek met commissaris van de Koningin H. Alders aangesloten bij het standpunt van de drie wethouders die haar de portefeuille Personeelszaken hebben ontnomen. Het vertrouwen in de burgemeester zegden ze niet op.De wethouders namen de portefeuille bij de burgemeester weg tijdens haar vakantie. Ze menen dat ze onvolledig zijn geïnformeerd over vertrekregelingen van de gemeentesecretaris en de locogemeentesecretaris. Appel blijft bij haar verklaring dat ze de wethouders voortdurend op de hoogte heeft gehouden.
Appel werd twee jaar geleden burgemeester na een roerige periode in politiek Delfzijl. Daarvoor was zij burgemeester van de gemeente Bergh in Gelderland.
Bijna twee jaar geleden, bij haar aantreden, stelde Appel dat een van haar prioriteiten zou zijn de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening in Delfzijl te verbeteren. „Aan die opdracht heb ik met veel inzet gewerkt. Ik voelde mij daarbij gesteund door de bevolking. Helaas kan ik die opdracht nu niet afmaken. Er is een onwerkbare situatie ontstaan, waarbij ik niet voor mijn eigen belang moet kiezen, maar voor het belang van Delfzijl”, aldus Appel in een verklaring.
Alders liet weten dat hij nog wel een poging heeft gedaan te bemiddelen. Hij had de wethouders gevraagd het besluit om haar de portefeuille af te nemen op te schorten. De wethouders voelden daar niets voor.
Dinsdag bleek dat ook de fractievoorzitters van de collegepartijen daar niet aan mee willen werken. „Daardoor is er onvoldoende basis om het burgemeesterschap te continueren”, zei ook hij.
De politiek in Delfzijl wordt al jaren geteisterd door onrust. In oktober 1998 stuurt de gemeenteraad wethouder J. Menninga (PvdA) naar huis. In 1996 verstrekte hij op eigen houtje een half miljoen gulden subsidie aan de firma Blijdorp Merchants Group BV in Delfzijl. Ook de tweede PvdA-wethouder, D. Doornbos, treedt af. Ruim twee jaar later stapt GroenLinks-wethouder H. Ketting op als bekend wordt dat hij enige tijd met valse kentekenplaten heeft gereden. In januari 2003 vertrekt wethouder E. Koning van Gemeentebelangen als blijkt dat ze maandelijks een geldbedrag heeft overgemaakt naar de rekening van haar eigen raadslid A. Bruininck. Het vermoeden bestaat dat daarmee een wethouderszetel is gekocht. Later blijkt dit voor de rechter niet te bewijzen.
Een maand later stapt VVD-burgemeester E. Haaksman op na een vernietigend rapport van het ministerie van VROM over verwaarloosde milieuvergunningen. Na zijn vertrek stellen de vier achtergebleven wethouders hun portefeuille ter beschikking. Oud-minister Jorritsma wordt waarnemend burgemeester. Commissaris van de Koningin H. Alders stuurt twee deskundigen naar Delfzijl om te zorgen dat de bevolking weer vertrouwen krijgt in de politiek.
In januari 2005 maakt GroenLinksfractievoorzitter M. de Weerd plotseling bekend dat fractievoorzitter A. C. de Kruijff van Gemeentebelangen drie jaar geleden zijn voormalige partijgenoot L. Beulakker heeft verkracht. Het afdelingsbestuur van GroenLinks vraagt De Weerd haar zetel beschikbaar te stellen.