„Miljoenen extra voor management basisonderwijs”
DEN HAAG (ANP) – Het management in het basisonderwijs heeft jaarlijks een tekort van 100 miljoen. Dat wordt nog groter als de scholen met ingang van komend schooljaar zelf verantwoordelijk worden voor de manier waarop ze hun geld uitgeven.
Dat blijkt volgens de koepel van openbare scholen VOSS/ABB uit een onderzoek dat het heeft laten uitvoeren door bureau ITS van de Radboud Universiteit Nijmegen. De scholen krijgen jaarlijks van het Rijk 131 miljoen euro voor de kosten van bestuur en management. Het gaat om de bedrijfsbureaus die meerdere scholen besturen, waar naast managers ook afdelingen als personeel en organisatie en financiën zijn ondergebracht.Nu zijn veel scholen gedwongen geld in de bovenschoolse managementbureaus te steken dat eigenlijk voor andere zaken is bestemd. Volgens P. Geelkerken, directeur van VOSS/ABB, worden deze bureaus steeds belangrijker omdat scholen door fusies steeds groter worden.
Bovendien komen steeds meer openbare basisscholen, die bestuurd werden door de gemeente, op eigen benen te staan. Doordat scholen zelf meer vrijheid krijgen bij de besteding van hun budget, de zogeheten lumpsumfinanciering, moeten ze meer administratief personeel aan gaan stellen.
Volgens de openbare scholen kunnen zij moeilijk minder gaan uitgeven aan het bovenschoolse management. De salarissen zijn niet hoog en de kosten zijn gemiddeld. Van het personeel werkt slechts 3 procent in een managementbureau, waarvan de kosten 3,8 procent van de begroting beslaan.
Minister Van der Hoeven (Onderwijs) wilde dinsdag niet ingaan op dat tekort van 100 miljoen. Van der Hoeven wees er op dat zij momenteel al 450 miljoen uitgeeft om schoolleiders vrij te stellen voor managementstaken.
Verder wil de bewindsvrouw goed kijken naar de beloningsschalen. Uit het onderzoek is haar gebleken dat je alleen als manager in het onderwijs veel kunt verdienen. De hoge salarissen van managers in het hoger beroepsonderwijs en de BVe–sector vindt ze geen goed voorbeeld.