Vakbonden demonstreren bij Europarlement
STRAATSBURG (ANP) – Voor het gebouw van het Europees Parlement in de Franse stad Straatsburg hebben zich dinsdag 40.000 werknemers verzameld om te betogen in verband met zogeheten dienstenrichtlijn van voormalig EU–commissaris Bolkestein.
Het aantal demonstranten is twee keer zoveel dan de organiserende vakbonden vorige week hadden verwacht, aldus woordvoerder Jean–Claude Mailly van de Franse bond FO.Drie kwart van de betogers komt uit Duitsland en Frankrijk. Nederland is met vijfhonderd FNV’ers aanwezig. „We zijn hier om te betogen dat het Europees Parlement het laatste compromis van socialisten en christendemocraten echt aanneemt", zei FNV–voorzitter Agnes Jongerius ter plaatse.
Het compromis geldt als een sterke afzwakking van het oorspronkelijke voorstel van Bolkestein. Het schrapt het omstreden beginsel waardoor bijvoorbeeld bepaalde Oost–Europese regels in Nederland zouden gelden.
Het EU–plan moet het voor dienstverleners gemakkelijker maken om in een ander EU–land aan het werk te gaan. Het Europees Parlement stemt donderdag, waarna de gezamenlijke EU–landen een oordeel moeten vellen.
Jongerius haalde fel uit naar minister Brinkhorst (Economische Zaken). De bewindsman had de vakbondsleidster maandag een brief geschreven waarin hij stelde niet te begrijpen waarom de FNV demonstreerde. De zaak zou bij hem in goede handen zijn. Jongerius: „Ik snap niet dat hij dat niet snapt. Als twee werknemers in Nederland hetzelfde werk doen moeten ze hetzelfde loon krijgen".
De FNV–voorzitter noemde Brinkhorst schijnheilig: „Hij schrijft me dat hij het beste voorheeft voor het voorstel, maar ondertusen wil hij terug naar de onversneden richtlijn zoals die door Bolkestein is opgesteld".
Brinkhorst heeft vorige week inderdaad samen met vijf andere EU–landen aangedrongen de wijzigingen van het Europarlement terug te draaien. Volgens hem zet het compromis zet de deur open voor allerlei belemmeringen voor buitenlandse dienstverleners. Een aantal sectoren worden in het compromis uitgezonderd van de vrijere dienstverlening. Dat zijn onder meer de gezondheidszorg en de audiovisuele media.
Jongerius zei nu meer moeite te hebben met de Nederlandse regering dan met het Europarlement. Ze sluit een betoging niet uit rond het Voorjaarsoverleg op 9 maart in Den Haag. De vakbeweging spreekt dan met regering en werkgevers vooral over Europese zaken, zoals de vrije toelating van Poolse werknemers op 1 mei.