AVBB legt schuld gesjoemel in bouw ook bij overheid
Het systeem van het maken van prijsafspraken bij openbare aanbestedingen is ook na 1992 doorgezet, ondanks een verbod daarop. Er zouden nieuwe regels komen maar die lieten te lang op zich wachten, mede door vertragingen van de kant van de overheid.
Voorzitter E. Brinkman van de bouwwerkgevers, verenigd in het AVBB, heeft dat gezegd tegen de leden van de parlementaire commissie die onderzoek doet naar de fraude in de bouwsector. Pas vorig jaar kwam er een nieuw uniform reglement voor de aanbesteding.
Brinkman gaf de commissie ook een nieuwe, verscherpte gedragscode waaraan bouwbedrijven zich moeten houden. Er staan afspraken, gedragsregels en een systeem voor handhaving in. De code moet voorkomen dat bouwbedrijven in de toekomst doorgaan met het maken van ongeoorloofde afspraken over de prijs.
De overheid dient, volgens het AVBB, bij openbare aanbestedingen deelname aan de code verplicht te stellen. Wanneer een bedrijf zich er niet aan houdt, volgt een sanctie en in het uiterste geval een royement. Dat laatste zou betekenen dat een bedrijf ten minste drie jaar lang geen opdrachten van de overheid krijgt.
De code gaat ook in op wat directie en medewerkers van een bouwbedrijf wel en niet mogen doen in contacten met opdrachtgevers. Ondernemingen zijn ook verplicht overtreding van de concurrentieregels te melden. Een dergelijke overtreding kan leiden van een boete van minimaal 10.000 euro tot aan ontslag.
Op verschillende fronten loopt onderzoek naar het gesjoemel in de bouw. Het Openbaar Ministerie doet dat op basis van een deel van de boekhouding van de Groningse aannemer Koop Tjuchem, de mededingingsautoriteit NMa onderzoekt de concurrentie-aspecten en de parlementaire commissie gaat velerlei betrokkenen horen, mede over de relatie bouw en overheid.