Binnenland

Rotterdam: Coffeeshops bij scholen moeten dicht

ROTTERDAM - Rotterdam gaat het gebruik en de handel van cannabis op scholen aanpakken. Vertegenwoordigers uit het onderwijs en de jeugdzorg willen dat coffeeshops die binnen een straal van 250 meter van een school zijn gevestigd, hun deuren sluiten.

Regioredactie
13 February 2006 09:36Gewijzigd op 14 November 2020 03:28

Dat staat in een manifest dat initiatiefnemer L. Geluk, CDA-wethouder in de stad, maandagmiddag overhandigt aan minister Donner van Justitie.Het Manifest van Rotterdam pleit voor het sluiten van coffeeshops in de buurt van scholen en in woonwijken, het handhaven van een blowverbod rondom scholen en betere afspraken tussen het onderwijs en de hulpverlening. Verder zijn de opstellers voor een harde aanpak van illegale wietteelt en tegen een verdere regulering van de teelt.

Volgens wethouder Geluk is het de hoogste tijd de handen ineen te slaan om het drugsgebruik onder jongeren te bestrijden. „Iedere Rotterdamse jongere verdient een goed toekomstperspectief. We zien echter dat het gebruik van cannabis bij een groep jongeren leidt tot verminderde schoolprestaties en zelfs voortijdig schoolverlaten. Dit mogen we niet accepteren.”

Geluk geeft aan dat alles op alles moet worden gezet „om zowel het aanbod als de vraag naar cannabis sterk terug te dringen. Alleen een gezamenlijke aanpak van gemeente, onderwijs, hulpverlening en politie werkt. Ik ben verheugd dat zo’n grote groep directeuren van onderwijsinstellingen en jongerenwerkers in Rotterdam dit manifest onderschrijven.”

Het manifest is ondertekend door een groot aantal directeuren en rectoren van Rotterdamse basis- en middelbare scholen. Voorzitter W. Büdgen van de centrale directie van het Wartburtcollege in Rotterdam reageert positief op het voorstel om coffeeshops in de buurt van scholen te sluiten. „Leerlingen die een tussenuur hebben, komen zo wel erg gemakkelijk in de verleiding softdrugs te gebruiken.”

De drie locaties van het Wartburgcollege zelf hebben geen coffeeshop in de directe omgeving. „Onder onze leerlingen komt blowen bijna niet voor. In het verleden hebben we incidenteel te maken gehad met leerlingen die softdrugs gebruikten of verhandelden.” De scholieren krijgen regelmatig voorlichting over diverse soorten verslaving, aldus Büdgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer