Binnenland

Schiphol twee na duurste luchthaven in Europa

8 February 2006 20:04Gewijzigd op 14 November 2020 03:27
Uit onderzoek blijkt dat Schiphol de op twee na duurste luchthaven van Europa is. Vooral de doorberekening van veiligheidskosten is hier de oorzaak van. Foto ANP
Uit onderzoek blijkt dat Schiphol de op twee na duurste luchthaven van Europa is. Vooral de doorberekening van veiligheidskosten is hier de oorzaak van. Foto ANP

DE MEERN (ANP) – Schiphol is de op twee na duurste luchthaven in Europa. Dat komt vooral omdat de veiligheidskosten aan de klant worden doorberekend. Dat schrijft het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) in een woensdag verschenen onderzoek.

Van de grote luchthavens binnen de Europese Unie zijn alleen Kopenhagen en Parijs Charles de Gaulle duurder. Het ANVR onderzocht de opbouw van de prijs van luchtvaarttickets, de verschillen in brandstoftoeslagen tussen luchtvaartmaatschappijen en de uiteenlopende luchthavenbelastingen.Het ANVR tekent er wel bij aan dat Schiphol een toeslag voor geluidsisolatiekosten van 2 euro per passagier oplegt. Daarmee zou de luchthaven de duurste in Europa zijn. Maar alleen KLM en Transavia rekenen die kosten los en aantoonbaar door aan de reiziger. Van andere maatschappijen weten we dat niet, aldus een woordvoerster, waardoor we aan de voorzichtige kant blijven.

Uit het onderzoek ’Jungle van taxen en toelagen in de luchtvaart’ blijkt dat er op de ’kale’ ticketprijs (retour met tussenstop) wel veertien toeslagen kunnen zitten die door diverse instanties worden geheven. Voor een consument is het vrijwel onmogelijk na te gaan of deze toeslagen terecht en op de juiste wijze zijn berekend. De toeslagen staan in het ticket vermeld in voor de klant onbegrijpelijke codes. Vliegtuigmaatschappijen geven vrijwel geen uitleg, aldus het ANVR.
Vliegen wordt goedkoper, constateert het onderzoek. De gemiddelde ’kale’ ticketprijs is in de afgelopen veertien jaar 11,4 procent gedaald. Als die prijs de inflatie had gevolgd, zou het ticket 58 procent duurder zijn geweest dan nu.

Daartegenover staat dat de taxen en toeslagen in de afgelopen jaren explosief zijn gestegen. Na 2001 is zelfs sprake van een versnelde stijging; steeds meer kosten van het vliegen worden buiten de ’kale’ ticketprijs gehouden. Bovenop die prijs ligt momenteel 70 procent aan toeslagen en taxen.
De belastingen verschillen aanzienlijk tussen luchthavens en luchtvaartmaatschappijen. Londen City is bijna twee en en half keer zo duur als LondenGatwick. Ook zijn er tussen maatschappijen grote verschillen in brandstofheffingen op dezelfde routes. De toeslag kan meer dan een kwart verschillen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer