Circa 3500 varkens om dioxinevoer geruimd
DEN HAAG (ANP) – Ongeveer 3500 varkens van tien bedrijven, die het meeste veevoer vervuild met dioxine hebben gekregen, zullen uit voorzorg worden afgemaakt. De sector heeft zelf tot deze maatregel besloten, maakte de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) woensdag bekend.
Alle varkens van tien boerderijen die zwaarder wegen dan 50 kilogram worden op deze manier uit de handel genomen. In totaal betreft het circa 3500 varkens die geslacht en vernietigd zullen worden, aldus zegsman M. van der Lee van vleesverwerker Vion Food Group. Met de maatregel wil de sector voorkomen dat karbonades en speklapjes met te veel dioxine in de schappen van de supermarkten en slagerijen terechtkomen. „Dit is een duidelijke maatregel die ervoor zorgt dat een betrouwbaar stukje varkensvlees in de schappen ligt".Varkens gaan normaal gesproken naar de slachterij wanneer ze een gewicht van ongeveer 110 kilogram hebben. De varkens die nu lichter dan 50 kilogram wegen, zullen straks bij het bereiken van dat eindgewicht niet te veel dioxine meer in hun lijf hebben, berekende het wetenschappelijke bureau van de VWA. „Dat vlees is straks helemaal goed", verzekert ook Van der Lee.
Land– en tuinbouworganisatie LTO vindt de besloten ruiming van de 3500 varkens drastisch maar goed. „Alle twijfel wordt hiermee weggenomen. Wat betreft de dieren die uit de handel zijn genomen, is een ruime marge genomen", stelt voorzitter A. ten Have van de vakgroep varkenshouderij. De varkenshouderij wil hiermee duidelijk maken dat het vlees, dat wel bij de consument terecht komt, veilig gegeten kan worden.
De inspectiedienst ontdekte begin deze week bij de proefslachtingen dat een deel van de varkens te veel van het kankerverwekkende gif in zich hadden. Woensdag bleek verder dat ongeveer 3600 varkens met een te hoog dioxinegehalte in de slachterijen verwerkt is. Op dit moment zijn nog 144 varkenshouderijen geblokkeerd, omdat de dieren veevoer met te veel dioxine hebben gegeten.
Een varken levert na de slacht ongeveer 90 kilo slachtvlees op, dat circa 1,30 euro per kilo opbrengt.