VGZ zegt polis van 500 werknemers op
DEN HAAG (ANP) - Zorgverzekeraar VGZ heeft begin dit jaar de zorgpolis beëindigd van ongeveer 500 werknemers van KPN-dochters SNT Nederland en KPN Contact.
De werknemers zijn daar niet van op de hoogte gesteld, maar kwamen erachter toen zij bij de apotheker opeens contant moesten betalen voor medicijnen en ze declaraties kregen teruggestuurd, vertelde beleidsmedewerker M. Patijn van SNT Nederland dinsdag. Wie VGZ belde, kreeg te horen dat hij of zij niet meer was verzekerd.VGZ IZA erkent dat alle individuele polissen per 1 januari zijn opgezegd. Werkgever SNT had daartoe opdracht gegeven omdat hij met een andere verzekeraar een collectief contract wilde afsluiten, aldus een woordvoerder van de zorgverzekeraar.
Patijn is woedend. „Dat kan een werkgever niet eens.” De werkgever heeft wel het collectieve contract opgezegd en de werknemers daarover geïnformeerd. Maar individuele contracten beëindigen namens de werknemers kan een werkgever niet, stelt hij.
Patijn en zijn collega’s deden wat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) adviseerde: de tijd nemen omdat ze tot 1 maart 2006 hun huidige verzekering konden opzeggen. Wie niets onderneemt, blijft tot die tijd verzekerd en krijgt een passend aanbod van zijn of haar huidige verzekeraar, is altijd de boodschap van het ministerie geweest.
Maar dat laatste aanbod heeft VGZ nooit gedaan, ook niet na diverse verzoeken van SNT Nederland om dat alsnog te doen. Volgens Patijn zegt de verzekeraar dat dit niet mogelijk is. Zijn inspanningen hebben nu alleen een brief opgeleverd waarin staat dat de ex-verzekerden zich bij VGZ kunnen melden als ze bij de verzekeraar willen blijven. Wie het antwoordstrookje bij de brief invult, accepteert een nieuwe verzekering bij VGZ, maar kan dit jaar dan niet meer overstappen.
Minister Hoogervorst is niet blij met de omschreven gang van zaken. Hij vindt dit niet de manier waarop met verzekerden moet worden omgegaan, zo laat hij via een woordvoerster in een reactie weten. „Het verdient zeker geen schoonheidsprijs.”
Zijn woordvoerster benadrukt wel dat mensen die zich voor 1 maart bij een verzekeraar melden hoe dan ook met terugwerkende kracht tot 1 januari verzekerd zijn. De zelfbetaalde apothekersrekeningen kunnen dan alsnog worden gedeclareerd.
Het CDA heeft de minister inmiddels om opheldering gevraagd. De partij wil van Hoogervorst weten of VGZ zich kan onttrekken aan de afspraak dat wie niets doet, toch verzekerd blijft. CDA-Kamerlid Omtzigt vraagt zich ook af of een verzekeraar en een werkgever de polissen van individuele werknemers mogen beëindigen.