Wereldkundig
Terwijl verbolgen moslims westerse producten boycotten en ambassades in brand steken, proberen de media in het Midden-Oosten de huidige rel rond de Deense spotprenten te duiden. Hoewel regelrechte veroordeling van de gewraakte cartoons in alle commentaren overheerst, wordt ook een poging gedaan de diepere achtergronden van de islamitische woede te verklaren.
Middle East Times In hun ijver om vrijheid van meningsuiting koste wat het kost te beschermen, zijn westerlingen zelfs bereid hun eigen normen en waarden te bespotten, schrijft de Middle East Times. Maar zij mogen niet verwachten dat anderen die mening ook zijn toegedaan, aldus de Egyptische krant.
„Jaren geleden gaf de Amerikaanse maatschappij langzaam en vrijwillig het gebruik van het woord ”neger” op, als manier om Afro-Amerikanen te omschrijven. Het woord is racistisch, beledigend - en legaal. Het kwetst de gevoelens van mensen, en dat was reden genoeg voor een land om het woord niet langer te gebruiken. Dat is ook voldoende reden om geen kwetsende spotprenten te plaatsen. (…)
De meeste westerlingen beschouwen persvrijheid als de belangrijkste verdediging tegen tirannie, en zien vrijheid van meningsuiting misschien wel als het meest fundamentele recht. Daarom zijn velen van hen zelfs bereid om het belachelijk maken van hun eigen geloofsovertuiging te accepteren, als noodzakelijke prijs voor de persvrijheid, inclusief de ’kunstwerken’ waarop de maagd Maria besmeurd met koeienmest wordt afgebeeld, en komedieshows op televisie waarin wekelijks de spot met Jezus als stripfiguur wordt gedreven. Dat wil niet zeggen dat anderen ook die keus zouden maken. Elke afbeelding van Mohammed is volgens de islam godslasterlijk, maar dat geldt ook voor een voorstelling van Mozes, Jezus en Maria.”
Ha’aretz
Het linkse Israëlische dagblad Ha’aretz heeft geen goed woord over voor de wereldwijde gewelddadige protesten van moslims tegen de publicatie van de bewuste cartoons. Maar de krant legt tegelijkertijd de vinger bij de ongevoeligheid van westerse media om die spotprenten te plaatsen.
„Het geweld waarmee de uitbraken van protest in de Arabische en de islamitische wereld tegen Europese landen waar karikaturen van de profeet Mohammed zijn gepubliceerd, gepaard zijn gegaan, verdient een keiharde afwijzing. Het in brand steken van ambassades, de handelsboycotten, de ontvoeringen, het lijfelijk geweld, en zeker de oproepen om schenders van de islam te vermoorden, moeten worden veroordeeld.
Desondanks is het onmogelijk de gevoelens van belediging onder moslims wereldwijd niet te begrijpen, inclusief die in de Palestijnse gebieden en in Israël. Het prediken van de multiculturele samenleving door het Westen kan niet serieus worden genomen als zo’n maatschappij niet zowel religieuze als seculiere inwoners omvat, leden van verschillende gemeenschappen, religieuze minderheden, zowel christenen als moslims. Geen samenleving kan apathisch blijven na publicatie van lasterlijke publicaties die beledigend zijn voor waarden die bepaalde groepen als heilig beschouwen. De publicatie van deze cartoons was een teken van ongevoeligheid, en dat gold ook de herplaatsing door diverse Europese media die probeerden hun solidariteit te betonen met degenen die verantwoordelijk waren voor de aanvankelijke publicatie.”
Arab News
De Saudische krant Arab News beschouwt de westerse aanvallen op de islam vooral als teken van zwakte.
„Sinds een aantal jaren zijn westerse landen aan groeiende twijfel onderhevig: zij vrezen dat de wereldwijde hegemonie die het Westen de afgelopen eeuwen heeft gehad, eindelijk op haar einde loopt.
Deze ongemakkelijke constatering blijft overigens zeker niet alleen tot westerlingen beperkt. In feite zijn de meeste niet-westerlingen ook tot dit inzicht gekomen.
Een geleidelijke, maar waarneembare afkalving van hun wereldwijde alleenheerschappij, gevoegd bij een groeiende vrees voor een onzekere toekomst, zet veel westerse maatschappijen ertoe aan zwakke naties te intimideren, in een poging hun macht onbedreigd en intact te laten.
Een Amerikaanse neoconservatief drukte het heel kort en bondig uit toen hij zei: We moeten van tijd tot tijd een zwak land zien te vinden, met de rug tegen de muur zetten en een draai om de oren verkopen om indruk op anderen te maken.”
The Daily Star
In Libanon lijken de kranten zich niet zozeer druk te maken om de inhoud van de Deense cartoons, als wel om het geweld dat met de protesten gepaard ging en het openbare leven in Beiroet ontwrichtte, aldus The Daily Star.
„Het is altijd een tragedie als geweld het leven en het bestaan in gevaar brengt. Maar het is nog tragischer wanneer voorspelbaar geweld niet wordt afgewend. Ondanks het feit dat boze demonstranten zaterdag ambassades in Damascus in brand staken, en ondanks het feit dat een vergelijkbare protestbijeenkomst tegen de spotprenten van de profeet Mohammed in Beiroet was gepland, slaagden de Libanese autoriteiten er niet in te anticiperen op de rellen die zondag in de straten van Achrafieh uitbraken.”