„Christenen Iran opnieuw vogelvrij”
ERMELO - Iraanse christenen zijn in de greep van de angst. Het regime van president Mahmud Ahmadinejad heeft zich voorgenomen het christendom in het islamitische land de kop in te drukken. Gelovigen met een moslimachtergrond zijn voor het eerst sinds jaren weer vogelvrij. Dat meldt Open Doors.
Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen, neemt sinds medio 2004 een gevaarlijke kentering waar in het land. „Eigenlijk was het de laatste tien jaar relatief rustig in Iran”, zegt Stefan van Velde, stafmedewerker van Open Doors. „Christenen hadden het in de jaren negentig en rond de eeuwwisseling niet makkelijk, maar er waren minder arrestaties en minder martelingen dan in de periode daarvoor. Aan het eind van Khatami’s bewind ging het alweer bergafwaarts voor de christenen. In het hele land zijn alle denominaties hard aangepakt.Dieptepunt was de arrestatie van bijna negentig kerkleiders in september 2004. Van hen zit Hamid Pourmand nog vast. Sinds Ahmadinejad aan de macht is, is de vervolging verder verhevigd. Ik heb begrepen dat alle burgemeesters opdracht hebben gekregen de christelijke celgroepen op te rollen.”
Ook de politie en de geheime diensten dragen bij aan die vervolging. Sinds de zomer van 2005 zijn beduidend meer christenen tijdelijk opgepakt en in elkaar geslagen. Eind vorig jaar werd bovendien een christen vermoord. Van Velde: „Ik vrees dat er meer doden gaan vallen. De machthebbers zijn enorm geradicaliseerd, de bevolking niet, maar juist die machthebbers beslissen over leven en dood.”
Een belangrijk gevolg van Irans nieuwe beleid is dat de angst binnen de kerk om zich heen slaat. Etnische christenen mogen nog altijd hun geloof tot uitdrukking brengen binnen de eigen kerkmuren, maar christenen met een moslimachtergrond lopen grote risico’s. De regering ziet het liefst dat ze weer terugkeren naar de islam en heeft kerken verboden voormalige moslims te helpen. Kerken van etnische christenen trekken nu hun handen af van moslimbekeerlingen.
„Dat is erg spijtig”, zegt Van Velde. „De moslimbekeerlingen vormen nu samen kleine celgroepen die alleen in het geheim samenkomen. Niet alleen kan de regering nu moeilijker grip krijgen op de huisgemeenten, ook voor hulporganisaties als Open Doors is het moeilijker geworden om contacten te onderhouden met huisgemeenten. Dat is een nadeel, want deze christenen zijn pas tot geloof gekomen en weten weinig van de Bijbel en Bijbeluitleg af. De kans dat daardoor dwaalleringen ontstaan, is groot.”
Toch is er een redelijk omvangrijke groep christenen met een moslimachtergrond die gewoon doorgaat. Van Velde: „Ze laten zich niet door de overheid intimideren en gaan gewoon door met evangelisatie.”