Opinie

Werk samen met Conservatieven in EP

De ChristenUnie-SGP-fractie in het Europees Parlement wil geen nieuwe groep vormen met de Britse Conservatieve Partij. Mr. drs. Michiel Visser wijst erop dat het merkwaardige gezelschap waarmee de samenwerking momenteel geschiedt, de overstap alleszins rechtvaardigt.

6 February 2006 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 03:26

Fractievoorzitter Hans Blokland wees de samenwerking woensdag af na een gesprek met een delegatie van de Conservatieven onder leiding van William Hague, voormalig partijleider en thans conservatief ’schaduwminister’ van Buitenlandse Zaken. „Wij hebben geen reden om op te stappen uit onze huidige groep tegen de Europese grondwet”, aldus Blokland.Deze afwijzende reactie verdient heroverweging. Er zijn namelijk bijna evenveel redenen om uit de huidige ”Onafhankelijkheid & Democratie”-groep te stappen als die groep leden heeft.

Onbesproken gedrag
De Conservatieve Partij is de grootste oppositiepartij in Groot-Brittannië en maakt onder leiding van haar nieuwe, charismatische aanvoerder David Cameron een goede kans om na de eerstvolgende verkiezingen de nieuwe Britse regering te vormen.

In het Europees Parlement hebben de Conservatieven 26 leden, die nu nog deel uitmaken van de Europese Volkspartij (EVP), het samenwerkingsverband van christendemocraten. De EVP is warm voorstander van de euro en de Europese grondwet. ChristenUnie-SGP maakt vanwege deze fundamentele meningsverschillen sinds jaar en dag geen deel uit van deze eurovriendelijke fractie.

Het Europese standpunt van de Britse Conservatieven komt echter overeen met dat van ChristenUnie-SGP: tegen de Europese grondwet en andere voorstellen voor verdere Europese integratie, vóór een intergouvernementeel samenwerkingsverband met ruimte voor eigen nationaal beleid van de lidstaten.

Zoals de uitslag van het referendum over de grondwet heeft laten zien, bestaat ook bij de Nederlandse kiezer veel sympathie voor dat standpunt.

De Britse Conservatieven zijn nu van plan om de EVP-fractie te verlaten om een nieuwe fractie te vormen. Ze zijn op zoek naar bondgenoten en hebben onder meer bij ChristenUnie-SGP aangeklopt. Het doel is om een invloedrijke fractie te vormen met partijen van onbesproken gedrag die kritisch staan ten opzichte van Europese centralisering.

Bizar
ChristenUnie-SGP heeft het verzoek om samenwerking al na één vergadering naast zich neergelegd. Maar zou het toch niet verstandiger zijn om de stap tot samenwerking met de Conservatieven te zetten?

Nu zit ChristenUnie-SGP in het Europees Parlement namelijk bij een enigszins bizar gezelschap. Men heeft vreemde kostgangers gekozen! Neem de Italiaanse partij Lega Nord: een separatistische beweging die flirt met cryptofascisme, steun heeft betuigd aan po- litici als Haider en Milosevic en vooral van zich laat horen door de extreme en vulgaire uitspraken van haar leider Umberto Bossi.

Een andere fractiegenoot is de UK Independence Partij, een instabiele, door interne conflicten geteisterde ”single issue”-partij die Engeland uit de EU wil terugtrekken. Twee van de Zweedse leden zijn socialisten. Ook het Ierse fractielid komt uit de linkerhoek. Het Tsjechische lid is een controversiële zakenman, die onder meer is verdacht van belastingontduiking. Het Deense lid en de Fransen zijn net als de Nederlanders wel serieus, maar ”wie met pek omgaat raakt ermee besmet”.

Nieuw elan
Verdient het eurokritische geluid van ChristenUnie-SGP geen betere bondgenoten? De politieke partij van de Tsjechische president Vaclav Klaus heeft al aangekondigd mee te willen doen en net als de Conservatieven de EVP-fractie te verlaten. Ook de Poolse regeringspartij is in onderhandeling.

Deze uitnodiging is een unieke kans voor ChristenUnie-SGP om verbanden te smeden met integere beleidsbepalers. De centraliserende fractie van de EVP kan worden verzwakt, een nieuw elan dient zich aan in de Brusselse vergaderpaleizen!

Door samen met de andere serieuze leden van de huidige ”Onafhankelijkheid & Democratie”-groep de overstap te wagen naar de nieuwe, serieuzere eurokritische fractie, kan ChristenUnie-SGP ook het Nederlandse eurokritische geluid beter vertolken.

voetnoot (u17(De auteur is internationaal secretaris van de Edmund Burke Stichting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer