Economie

Bankpassen kunnen beter worden beveiligd

Banken kunnen hun passen beter beveiligen, dan dat nu gebeurt met de magneetstreep en een pincode. „Daarvoor is al technologie op de markt”, zegt directeur R. Wegman van het bedrijf Nedap in Groenlo. Alleen is het volgens hem financieel niet aantrekkelijk voor banken hun huidige apparatuur hiervoor versneld te vervangen.

ANP
27 June 2002 16:21Gewijzigd op 13 November 2020 23:39

Wegman reageert hiermee op de fraude met bankpassen die Nederlandse banken in mei ontdekten. De gegevens op de magneetstrip van de passen van mensen werden hierbij gekopieerd en de bijbehorende pincodes achterhaald.

Nedap levert onder meer betalingssystemen. Volgens Wegman kunnen bankpassen nu al worden voorzien van chips. Daarvan zijn de gegevens niet te kopiëren. „Bij sommige creditcards wordt deze nieuwe techniek al toegepast”, vertelt Wegman. „Maar banken moeten hun hele infrastructuur vervroegd vervangen, als ze nu versneld gaan overschakelen. Dat kost veel geld.”

Ook de kosten van een pasje met een chip zijn voor banken veel hoger, legt Wegman uit. „Een pasje met magneetstreep kost de banken ongeveer 50 cent. Voor een pas voorzien van chip moeten de financiële instellingen wel een paar euro betalen.”

Volgens directeur H. Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) voeren de banken op Europees niveau overleg over een nieuwe generatie bankpassen. „Het is niet uitgesloten dat de chip op een bankpas de nieuwe standaard wordt”, aldus Blocks.

Dat overschakelen naar de chip fraude bemoeilijkt, onderschrijft hij. „Maar stoplichten op kruispunten voorkomen ongelukken en toch zetten we ze niet morgen op alle kruispunten neer.”

Hij benadrukt dat de recente fraude in Nederland niet de aanleiding is van het overleg. „We willen tot een Europese standaard komen zodat er geen verschillen per land meer zijn.” Het duurt nog zeker vijf jaar voordat een beslissing genomen wordt, zo schat Blocks in.

Onlangs hebben verscheidene banken duizenden passen laten vervangen wegens de ontdekte fraude. Zo maakte de Rabobank dinsdag bekend om deze reden honderden passen te blokkeren en te vervangen. ABN Amro deed dat maandag al. Eerder deze maand had de bank al honderden andere passen teruggenomen en vervangen. De Postbank heeft een maand geleden enkele tientallen passen wegens fraude vervangen. Fortis neemt er eveneens honderden terug.

De fraudegevallen zijn in mei ontdekt. Twee weken geleden maakte de NVB bekend dat politie en justitie de fraude onderzoeken.

Het onderzoek spitst zich toe op twee plaatsen waar bankpassen zijn gekopiëerd en de bijbehorende pincodes zijn achterhaald. Het draait in totaal om drie locaties waar passen zijn gekopiëerd. Een daarvan was de Total-pomp bij het Amsterdamse Okura-hotel. Daar is al een medewerker aangehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer