Justitie legt beslag op panden Holleeder
RIJSWIJK (ANP) – Justitie heeft beslag gelegd op negen panden van vermeend topcrimineel Willem Holleeder. Dat heeft het openbaar ministerie (OM) donderdag laten weten. Het gaat om seks– en gokhuizen in het Amsterdamse wallengebied. Bij invallen bij andere verdachten in dezelfde zaak eerder deze week werden onder meer twee vuurwapens gevonden.
Justitie verdenkt Holleeder, die in 1983 biermagnaat Freddy Heineken ontvoerde, van afpersing, mishandeling en bedreiging. Een van zijn slachtoffers zou de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra zijn geweest. Holleeder werd donderdag voorgeleid aan de rechtbank op Schiphol. Zijn advocaat A. Moszkowicz zei na afloop van dat zijn cliënt zeker tot 14 februari blijft vastzitten.De onderzoeksrechter besloot donderdag wel twee van de dertien medeverdachten vrij te laten. Een van hen is de vriendin van Holleeder, M. D. . Volgens haar advocate A. Slijters is er ook „geen spat bewijs" tegen haar. De vermoedelijke compaan van Holleeder, Marcel K., moet wel in voorlopige hechtenis blijven. De advocaat van K. zei dat zijn cliënt niets van de beschuldigingen begrijpt.
Het openbaar ministerie liet donderdagavond weten dat bij de verschillende invallen maandag twee vuurwapens, munitie, een schietsleutelhanger en een kogelvrij vest zijn gevonden. Ook werden miniatuurcamera’s voor het maken van verborgen opnamen, afluisterapparatuur en administratieve bescheiden als bank en bedrijfsgegevens in beslag genomen.
Volgens Moszkowicz verdenkt het OM Holleeder van „een aantal afpersingen." De raadsman wilde geen namen noemen van de vermeende slachtoffers. Hij benadrukte wel dat geen van de vermoedelijke slachtoffers aangifte had gedaan.
Moszkowicz heeft vijf ordners meegekregen over het onderzoek naar zijn cliënt en diens mogelijke handlangers. Inhoudelijk mag de advocaat verder niet op de zaak ingaan. Er gelden zogenoemde beperkingen in de zaak van Holleeder, waardoor de inhoud van het onderzoek niet naar buiten mag worden gebracht. Holleeder is „gelaten onder alles", vertelde Moszkowicz na afloop van de zitting van de raadkamer. Hij heeft zich donderdag op zijn zwijgrecht beroepen. De advocaat wil eerst kijken wat het onderzoek van politie en justitie tot nu toe wel of niet heeft opgeleverd.
Moszkowicz wees op de grootschalige actie tegen de Hells Angels. „In die zaak ging het ook om vijf tot zes ordners en om een onderzoek van twee jaar. Dat werd eveneens met veel tam tam gebracht", zei hij verwijzend naar de 46 verdachten in die zaak die inmiddels weer zijn vrijgelaten.
De raadsman stoorde zich aan de zware veiligheidsmaatregelen tijdens het aanvoeren van Holleeder en voor de rechtbank op Schiphol. „Volstrekt overdreven." Justitie creëert volgens hem onterecht een bepaalde sfeer. „Uit niets blijkt vluchtgevaar", meent Moszkowicz. Als zijn cliënt een andere naam had gehad, waren er in de overtuiging van de advocaat niet op deze schaal veiligheidsmaatregelen getroffen.
Holleeder werd in een gepantserde auto naar de rechtbank gebracht, daarbij vergezeld door een arrestatieteam. Op dezelfde manier werd hij ook weer afgevoerd. Voor de ingang stonden zwaar bewapende marechausees met automische geweren.