Binnenland

Patiënten merken niet nog veel van meer kennis over kanker

AMSTERDAM (ANP) – Patiënten zullen de komende jaren veel baat hebben bij de ware revolutie die zal plaatsvinden in de diagnose en behandeling van kanker. Maar een beetje geduld is daarbij wel vereist.

2 February 2006 18:22Gewijzigd op 14 November 2020 03:26

Wetenschappers die deze week in Amsterdam het internationale congres over borstkanker (’from Gene to Cure’) bezochten, erkennen dat patiënten van die revolutie nog niet veel hebben gemerkt. Ze signaleren een explosieve toename in kennis over het ontstaan van kanker. De in het laboratorium uitgewerkte kennis moet wel terug naar de kliniek, maakte dr. E. Rutgers, voorzitter van het congres, donderdag duidelijk.„Goede patiëntenzorg kan niet zonder dergelijk translationeel onderzoek. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en deze combinatie leidt per definitie tot kwaliteitsverbetering van de zorg." Rutgers, in het dagelijks leven chirurg bij het Nederlands Kankerinstituut–Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis, denkt dat het tot zaterdag durende congres voor die kwaliteitsverbetering veel bouwstenen zal aandragen.

Uit in Amsterdam gepresenteerd onderzoek blijkt dat een eiwit, rhIGFBP–3, activiteiten vertoont die tumoren bestrijden. Het gaat om onderzoek in een muismodel. Verder biedt het congres de eerste eiwitanalyse die een specifieke vergelijking tussen normaal borstweefsel en weefsel met borstkanker maakt.

Onderzoek bevestigt voorts de sterke werking van het middel Herceptin tegen de eiwitten die verantwoordelijk worden gesteld voor de agressieve groei van kankercellen. Het medicijn blokkeert het bewuste HER2–eiwit en daardoor de groei van de borstkankercellen. In combinatie met chemotherapie werkt het middel beter dan chemotherapie alleen om terugkeer van borstkanker te voorkomen of het leven te verlengen als borstkanker al is uitgezaaid.

Rond dit middel ontstond eind vorig jaar een politiek conflict, omdat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) niet van plan is het te vergoeden zolang het niet is geregistreerd. De registratie voor de vroege behandeling bij vrouwen met een agressieve borstkanker bij de Europese medicijnenautoriteit EMEA zal naar verwachting halverwege dit jaar een feit zijn.

Hoogervorst beloofde de Tweede Kamer dat hij het medicijn dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari zal opnemen in de regeling voor dure geneesmiddelen. Volgens de Kamer vertrouwen de ziekenhuizen die toezegging niet helemaal en zijn ze erg terughoudend in het gebruik van het middel. Patiënten en specialisten klagen al jaren dat patiënten in ziekenhuizen niet de behandeling krijgen waar ze recht op hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer