Ckv-prijs voor Gomarus en Pieter Zandt
KAMPEN - Omlijst door middeleeuwse muziek had gistermiddag op de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Kampen de uitreiking plaats van de CKV Topper Award 2006. De stichting CJP heeft in elke provincie deze prijs uitgedeeld aan een school en aan een culturele instelling voor hun goede prestaties op het gebied van het vak culturele en kunstzinnige vorming (ckv). In Zuid-Holland viel de Gomarus Scholengemeenschap in de prijzen.
De instellingen die hebben gewonnen -vooral musea en theaters- weten veel leerlingen te trekken door een actief beleid en interessante ckv-activiteiten, aldus het CJP (Cultureel Jongeren Paspoort). Voor de beoordeling van de scholen heeft het CJP vooral gelet op de besteding van de ckv-bonnen, een door de overheid verstrekt betaalmiddel waarmee leerlingen hun bezoek aan een culturele instelling kunnen bekostigen.Het was volgens Kirsten Zitman van het CJP onmogelijk om de scholen op hun inhoudelijke prestaties voor het vak ckv te beoordelen. „Daarom hebben we gekeken naar de besteding van de ckv-bonnen in het cursusjaar 2003-2004. Op elke bon staat een code van de school. Daarmee wordt geregistreerd waar elke school de bonnen besteedt.
Wij vinden het belangrijk dat de school alle bonnen gebruikt. Maar we hebben ook gekeken naar de manier waarop de bonnen zijn uitgegeven. De diversiteit kan worden gemeten aan de hand van het aantal instellingen waar de bonnen worden ingeleverd.”
Onder de twaalf winnende scholen bevinden zich twee reformatorische: de Gomarus Scholengemeenschap te Gorinchem wint de prijs in Zuid-Holland en de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Kampen is de winnaar in Overijssel. De Gomarus besteedde de bonnen voor 100 procent, bij dertien instellingen. De Pieter Zandt gaf gemiddeld 94 procent van de bonnen uit bij negentien instellingen.
Hun prestaties zijn nu beloond met een beker, de CKV Topper Award 2006. De Gomarus nam de prijs vorige week woensdag in ontvangst.
Ckv-docente Anneke Roozemond van de Gorinchemse scholengemeenschap vindt het „geweldig” dat haar school deze prijs heeft gewonnen. „Omdat wij een christelijke school zijn, doen we aan veel dingen, zoals film, dans en toneel, niet mee. Nu blijkt dat we onze leerlingen wel degelijk een goed en gevarieerd ckv-programma bieden. De overheid hoeft dus niet te klagen dat we eenzijdig zijn.”
Bekroning
De directie van de Pieter Zandt wilde de prijsuitreiking niet zomaar voorbij laten gaan. Dinsdagmiddag organiseerde ze voor de leerlingen en ckv-docenten in de aula van de Kampense school een feestelijke bijeenkomst. Naast de gebruikelijke toespraken trad het ensemble Tedesca op.
Dit ensemble had al eerder succes gehad op de school, aldus kunstcoördinator Jan Simonse. „Het gezelschap brengt middeleeuwse muziek ten gehore, compleet met de instrumenten en gestoken in bijbehorende kleding. We wilden aan het CJP laten zien wat een leuke dingen je kunt doen met de ckv-bonnen. Want daarmee wordt dit ensemble betaald.”
Simonse ziet de prijs als een bekroning voor de wijze waarop reformatorische scholen met de bonnen omgaan. „Wij houden de bonnen in eigen beheer om misbruik tegen te gaan. Maar ook om ervoor te zorgen dat ze efficiënt worden besteed. Deze werkwijze blijkt nu dus effect te hebben. Andere scholen laten de leerlingen zelf de bonnen besteden. Dan blijven er toch een hoop ongebruikt liggen.”
Hoe divers de Pieter Zandt de bonnen besteedt, blijkt uit de opsomming die Simonse geeft van de activiteiten op de onlangs gehouden Kunstendag in Zwolle. Op het programma stonden het Stedelijk Museum, een dominicaner klooster, een concert en een stadswandeling. Verder konden leerlingen kiezen uit diverse workshops, zoals bijvoorbeeld fotografie, slagwerk of kijken naar kunst. „Allemaal betaald met ckv-bonnen”, aldus Simonse.