Laat Roemenië en Bulgarije toe tot EU
Roemenië en Bulgarije moeten toegelaten worden tot de EU, ook al hebben zij nog veel dingen niet op orde, stelt Tineke Huizinga.
Bulgarije en Roemenië, twee lastige gevallen? De Tweede Kamer besluit deze week of zij toetreding van beide landen tot de Europese Unie ziet zitten.Nog steeds floreert in deze landen de corruptie en op milieugebied is nog veel te doen. Voor het CDA is de corruptie dé reden om niet in te stemmen met toetreding van Roemenië in januari 2007. De ChristenUnie ziet deze bezwaren, maar kijkt verder.
Gezien het verleden van Roemenië en Bulgarije en de ongewenste deling van Europa in Oost en West is de ChristenUnie ervan overtuigd dat deze landen bij de Europese Unie horen en alle kansen op ontwikkeling verdienen. Terecht is deze landen lidmaatschap beloofd, en terecht stelt de Europese Unie eisen aan deze toetreding.
Gezien alle vorderingen die zijn gemaakt is het niet wenselijk nog langer te wachten met toetreding. Het is vooral voor de burgers van beide landen moeilijk te bevatten dat alle veranderingen en vaak pijnlijke hervormingen nog steeds niet tot toetreding leiden.
In dit verband is het goed om de verwevenheid van corruptie met het maatschappelijke leven te beseffen. Corruptie is een manier van leven. Ze kan niet in één generatie worden uitgebannen. Zelfs voor de Roemeense burger die niets met corruptie te maken wil hebben, wordt het moeilijk om niet toe te geven als het leven van zijn kind afhangt van steekpenningen.
Bovendien staan Roemenië en Bulgarije niet alleen in hun corruptieproblemen. Een land als Polen staat in dezelfde rangorde, maar mocht wel toetreden tot de Europese Unie. Het zou niet goed zijn om op dit punt met twee maten te meten.
De ChristenUnie is er daarom voorstander van om Roemenië en Bulgarije als lidstaten bij te staan in het proces van corruptiebestrijding, in plaats van het verschijnsel te maken tot het struikelblok van toetreding.
Daarnaast is juist in het geval van Roemenië en Bulgarije in het verdrag de mogelijkheid opgenomen om toetreding met een jaar uit te stellen. De druk om te verbeteren blijft dus bestaan, ook als de Kamer instemt met toetreding van de twee landen.
Drukmiddel
Ook bevat het verdrag, net als bij de tien nieuwste lidstaten, enkele vrijwaringsclausules. Op een aantal terreinen kunnen de lidstaten van de Europese Unie besluiten tot uitgestelde samenwerking met de nieuwe lidstaten. Ook hierin bestaat dus nog een drukmiddel om aan te blijven dringen op aanpassing en groei.
Duidelijk mag zijn dat de ChristenUnie de bezwaren en tekortkomingen serieus neemt. Maar, de ChristenUnie is van mening dat deze problemen opgelost moeten worden binnen het kader van een lidmaatschap van de Europese Unie en dat de problemen geen struikelblok mogen vormen voor toetreding. Beide landen zullen als lidstaat verdere vorderingen moeten maken, met hulp en druk van de Unie. De ChristenUnie is daarom een warm voorstander van toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Europese Unie.
De auteur is lid van de Tweede Kamer voor de ChristenUnie.