Economie

Verzekeraars manen Zalm tot spoed over terrorismepool

De verzekeringsbranche wacht op demissionair minister Zalm voor een goede regeling voor terrorismeschade. Een voorstel van de verzekeraars ligt op het ministerie van Financiën te wachten op de handtekening van de minister. „In oktober moet het rond zijn, anders blijven grote objecten volgend jaar onverzekerd”, aldus E. Fischer, directeur van het Verbond van Verzekeraars woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

ANP
26 June 2002 17:09Gewijzigd op 13 November 2020 23:39

Het voorstel houdt in dat verzekeraars, herverzekeraars en de overheid samen een pool vormen die bij grote terrorismeschades, zoals de aanslagen in de Verenigde Staten, dekking biedt. Boven een bepaalde grens van enkele honderden miljoenen moet de overheid bijspringen.

„De verzekeringsbranche is het er over eens, nu moet alleen de overheid zich nog aansluiten. De zomer dient zich aan en uiterlijk oktober moet de regeling rond zijn”, aldus Fischer, die deze boodschap afgelopen maandag ook bij het ministerie onder de aandacht heeft gebracht. Hij benadrukt dat er constructief overleg wordt gevoerd.

In oktober worden gewoonlijk de contracten tussen verzekeraars en hun herverzekeraars opgesteld. „Zonder pool blijven grote objecten waarschijnlijk ongedekt tegen terrorisme, daar zit niemand op te wachten. De overheid kan zich niet permitteren onze deadline te laten verstrijken.”

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën loopt alles op schema. „Het voorstel wordt nader uitgewerkt en in augustus zal de Tweede Kamer worden geïnformeerd.” Hij benadrukt dat alles in nauwe samenspraak gebeurt met de verzekeraars.

In de cijfers over 2001 zijn de gevolgen van de aanslagen nog niet geheel te zien. Volgens het Verbond zullen hogere herverzekeringspremies pas in 2002 hun weerslag krijgen op de resultaten van de verzekeraars. Hoe groot die invloed precies zal zijn, is nog niet duidelijk.

Van alle verzekeraars hebben de ziektekostenverzekeraars het slechtste jaar gehad. Het resultaat, uitgedrukt als percentage van de premies, bedroeg min 4 procent. In 2000 keerden de verzekeraars ook al meer uit aan ziektekosten dan ze aan premie binnenkregen. Toen kwam het resultaat uit op min 3 procent. De kosten van de gezondheidszorg stijgen nog steeds sterk. Voor het eerst in jaren liepen de premies echter in de pas met de toename van de schade. Beide stegen vorig jaar met 12 procent.

De schadeverzekeraars boekten in totaal een licht beter resultaat. Speelde de branche in 2000 nog quitte, vorig jaar kwam het resultaat uit op 1 procent. De brandverzekeraars bereikten in 2001 een sterke verbetering met een plus van 3 procent. Een jaar eerder kampten ze nog met grote rampen zoals de vuurwerkexplosie in Enschede. De branche kwam in het rood terecht. Autoverzekeringen leverden voor het derde opeenvolgende jaar een negatief resultaat op.

De levensverzekeraars lijken weinig last gehad te hebben van de aanslagen in de VS. Het resultaat nam met 1 procent toe tot 9 procent. In totaal boekten de levensverzekeraars een winst van 2,5 miljard euro. Wel kregen ze te maken met lagere opbrengsten uit beleggingen en minder afsluitingen van individuele levensverzekeringen door het nieuwe belastingstelsel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer