Verandering van spijs
Verandering van spijs doet eten, al zullen degenen die culinair niet tot de uitbundigsten behoren daar wel een andere mening over hebben. Maar het gezegde gaat in veel gevallen toch op, ook in krantenland. Een dagblad verandert. Stilstand is achteruitgang.
U hebt de afgelopen maanden al verschillende keren kennis kunnen nemen van veranderingen: er kwam een Achterkrant, een Engelstalige pagina, de opiniepagina’s werden breder opgezet, er verschenen nieuwe rubrieken, het katern Mensen onderging een verjongingskuur.Het Reformatorisch Dagblad blijft in beweging. Soms zijn er ingrijpende veranderingen, soms minder opvallende. Om hoe dan ook bij de tijd te blijven. En omdat marktontwikkelingen en veranderende lezersbehoeften daar om vragen. Met ingang van komende week presenteren we daarom een vernieuwde opzet van de pagina’s Economie.
De opvallendste wijziging zit ’m in de herschikking van de beurskoersen. De huidige beurspagina wordt op het eerste gezicht behoorlijk ingedikt. Toch valt dat wel mee. Door de verschillende rubrieken efficiënter te rangschikken, kan het gros van de financiële informatie die we nu aanbieden ook straks worden opgenomen. Van de storende witte vlakken op ”de fin” (zoals we die pagina noemen) zijn we gelukkig verlost.
Op verzoek van veel abonnees nemen we in het vervolg ook de Euriborrentes op. Dat zijn (kortlopende) rentetarieven die in het bedrijfsleven veelvuldig worden geraadpleegd. Van verschillende belangrijke economische graadmeters verschijnen in het vervolg duidelijker grafieken dan tot nu toe het geval was.
Eerlijk is eerlijk: we hebben keuzes moeten maken. De rubriek ”goederenmarkten” verschijnt niet meer dagelijks, maar alleen op zaterdag. Hetzelfde geldt onder meer voor de obligatiekoersen. Informatie van groente- en fruitveilingen en van visafslagen zult u niet meer aantreffen in het RD. De professionele handel kan -vaak via internet- in veel ruimere mate en ook veel sneller over die informatie beschikken dan via de krant mogelijk is.
Met de vernieuwde beurspagina is de koek niet op. De redactie Economie(&(Consument presenteert volgende week een aantal nieuwe rubrieken op het terrein van de macro-economie (Grootgeld) en personal finance (Kleingeld). Andere rubrieken werden door de afdeling vormgeving van een nieuwe jas voorzien. We gaan niet alles verklappen, maar vooruit, een tipje van de sluier dan: in wat we in de wandelgangen ”het fotomoment” noemen zal een verhaal niet met veel woorden, maar met beelden worden verteld. Daarmee wil de krant inspelen op de trend dat het beeld een steeds prominentere plaats inneemt.
Geen boeiende, diepgravende, hilarische of ethische artikelen meer? Zeer zeker wel. Een krant is bij uitstek geschikt voor nieuws en achtergronden bij dat nieuws. Dat zal ook op de pagina’s Economie het geval zijn. Nog één nieuwtje dan. De redactie wil -niet al te uitbundig, maar toch- bij onderwerpen die zich ervoor lenen vaker het contact met de lezer zoeken. Dat kan door een mogelijkheid tot reactie (via www.refdag.nl) op te nemen onder bepaalde artikelen. Over de ontwikkeling van de huizenprijzen bijvoorbeeld, of over de ophef over het loonstrookje. Die reacties kunnen we dan weer verwerken in de krant. Want het Reformatorisch Dagblad maken we niet alleen vóór abonnees, maar ook graag mét die abonnees.