Binnenland

Harde aanpak illegale races

Het openbaar ministerie wil de illegale straatraces in het vervolg hard aanpakken en gaat een lik-op-stukbeleid voeren. Waar mogelijk worden racers gearresteerd en opgesloten, rijbewijzen ingenomen, auto’s in beslag genomen en snelrecht toegepast.

ANP
26 June 2002 14:24Gewijzigd op 13 November 2020 23:39

Bovendien gaat de politie al voor de races beginnen blokkades opwerpen, heeft het openbaar ministerie woensdag bekendgemaakt. De maatregelen maken deel uit van het zero-tolerance-beleid van het OM tegen illegale wegraces. De diverse parketten gaan met gemeenten en regiokorpsen overleggen over de wijze waarop ze straatraces het best kunnen aanpakken. Het OM zegt alles op alles te zetten om een eind te maken aan illegale wegraces.

Het OM denkt een aantal preventieve maatregelen te kunnen toepassen om straatraces tegen te gaan. Zo wil justitie dat de politie opvallend aanwezig is en zichtbaar kentekens noteert. Ook kan ze barricades, zoals bijvoorbeeld hekken of zandhopen, opwerpen. Het OM zal binnenkort met de politie overleggen over een nationale publiekscampagne om racers te ontmoedigen.

Als deze preventieve maatregelen een race toch niet voorkomen, zullen politie en justitie gericht optreden. Het aan- en afrijden naar de plekken waar de races gehouden worden, gaat gepaard met veel bravoure en verkeersgevaarlijk gedrag, stelt het OM. Dat tolereert justitie niet. Overtreders krijgen dan ook een proces-verbaal. Als het mogelijk is, zal de politie hun rijbewijs invorderen en de auto’s in beslag nemen. Bovendien meldt justitie de overtreding aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, zodat de racer niet zomaar zijn rijbewijs terugkrijgt.

Dezelfde maatregelen gelden ook als iemand daadwerkelijk met zijn auto racet. Daar komt nog bij dat de politie de bestuurder arresteert. Verder maakt justitie op de verzamelpunten met camera’s opnamen van de deelnemers en hun auto’s.

Het openbaar ministerie ziet niet veel in de oplossing om straatraces te houden op bijvoorbeeld de start- en landingsbanen van vliegvelden. Dit gebeurde afgelopen vrijdag bij het Friese Drachten. Volgens het OM levert het gevaar op voor de verkeersveiligheid als de deelnemers van en naar zo’n legale race rijden. Het kost veel inzet van de politie om de veiligheid te garanderen.

Namens de straatracers uit Venlo laat Lucien -„nee, geen achternamen”- weten dat de maatregelen van justitie averechts zullen uitpakken. „We kennen het risico dat we lopen, maar de drang in ons is sterker”, vat hij samen. „Als justitie zo doorgaat, spannen we nog meer samen. De politie dwingt ons tot een kat-en-muisspel en dat levert juist die gevaarlijke situaties op. We moeten immers van plaats naar plaats verkassen met honderden auto’s. Als de politie plekken gaat barricaderen, gaan we met 500 auto’s of meer door de binnenstad van Venlo rijden. Is dat dan wat ze willen?”

In verschillende delen van het land worden vrijwel ieder weekend straatraces gehouden. Met name in Friesland, Overijssel en Limburg is deze sport erg populair onder jongeren. De Limburgse politie treedt in tegenstelling tot de politie in Friesland echter hard op.

De gemeente Smallingerland maakte woensdag bekend dat op vrijdagavond 5 juli een tweede legale race wordt gehouden. „Wij zijn zeer tevreden over de races. Alles is in een plezierige sfeer verlopen”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Voor de gemeente, de organisatie en de politie was dit een goede reden om de proef door te zetten.

Het deelnemersaantal van de races vorig weekeinde viel in eerste instantie tegen, omdat racers dachten dat ze zich moesten inschrijven. Toen duidelijk werd dat dit niet het geval was, deden er 150 mee. Het evenement trok zo’n 10.000 bezoekers. Als op 5 juli alles goed verloopt, vindt in september de laatste race van de proef plaats. Pas dan bekijken de partijen of en hoe de legale races worden doorgezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer