Binnenland

Schaatser gemaand tot voorzichtigheid

AMSTERDAM (ANP) - De stichting Consument en Veiligheid waarschuwt schaatsliefhebbers niet te vroeg het natuurijs op te gaan.

26 January 2006 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 03:24

Jaarlijks behandelen de ziekenhuizen 600 mensen die op natuurijs gewond zijn geraakt. In 6 procent van die gevallen zakt iemand door het ijs. Verder gaat het vooral om botbreuken, verstuikingen en onderkoeling.„Veel ongelukken gebeuren juist als het ijs nog niet zo sterk is. Het is belangrijk dat mensen dan niet te snel het ijs opgaan. Het moet eerst goed doorvriezen voor het ijs veilig genoeg is”, aldus een woordvoerder woensdag.

De meeste mensen die op het ijs in de problemen komen, zijn volgens hem ongeduldig geworden door het lange wachten op een strenge vorst. „Als het telkens vriest en dooit, wordt het geduld van de schaatsers erg op de proef gesteld. Mensen gaan dan toch het ijs op en raken in de problemen.”

Driekwart van de mensen die door het ijs zakken is tussen de 25 en 54 jaar. Het merendeel van die ongelukkigen raakt tijdens het schaatsen in de problemen.

De woordvoerder benadrukt dat de cijfers niet compleet zijn. „Niet iedereen hoeft naar het ziekenhuis als hij door het ijs is gezakt. Als je weet wat je moet doen, kun je vrij snel aan de kant komen.”

De stichting Consument en Veiligheid adviseert vooral op te letten bij de oevers en onder bruggen en viaducten. Ook de aanwezigheid van dieren op het ijs duidt op zwakkere plekken.

Wie onder het ijs terechtkomt, moet ook weten wat hem of haar te doen staat. „Ligt er sneeuw op het ijs, dan moet je naar het donker zwemmen. Ligt er geen sneeuw dan is het juist licht boven”, adviseert de zegsman.

Ook voor mensen die iemand uit het ijs willen helpen, zijn er tips. „Doe dat met een touw of een ladder. Ga niet zelf het ijs op.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer