Binnenland

West-Brabant pakt overlast drugs aan

ROOSENDAAL (ANP) - De gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal willen de drugsproblematiek in hun stad nog steviger aanpakken. Beide steden presenteerden dinsdag de evaluatie van het project Courage. Dit project, dat drie jaar geleden is gestart, moest de drugsoverlast verminderen en het veiligheidsgevoel vergroten.

25 January 2006 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 03:24

Volgens voorzitter B. Lutken van de begeleidingscommissie heeft Courage zijn nut bewezen, maar moet het project in beide steden de komende jaren een vervolg krijgen. Hij adviseert de gemeenten zich nog meer te richten op de misdaadkant. „De criminele kansen zijn riant. Het vestigingsklimaat is in Bergen op Zoom en Roosendaal goed. De vraag naar softdrugs is groot. De handel levert veel geld op.” Bovendien hebben de steden een aanzuigende werking vanuit België en Frankrijk. Het is er een komen en gaan van drugstoeristen.”De gemeenten moeten nog meer kennis opbouwen over de criminele netwerken, zo staat in het evaluatierapport. „In kaart dient te worden gebracht wie actief is in de drugshandel en hoe er onderling wordt samengewerkt. Er moeten daderprofielen komen.”

Bovendien is volgens het rapport belangrijk dat duidelijk wordt vanuit welke panden mensen dealen. „Officieel hebben beide gemeenten enkele coffeeshops. Maar wat niet via de voordeur wordt verhandeld, gaat via de zijdeur”, aldus Lutken. Dit gebied is volgens hem „buitengewoon schimmig” en veroorzaakt veel overlast.

De twee gemeenten huisvesten elk 4 coffeeshops. Voor zover de politie weet telt Roosendaal ruim 40 panden van waaruit illegaal wordt gedeald. In Bergen op Zoom zijn het er 30 en mogelijk zelfs meer dan 40. Bovendien zijn op straat tientallen runners actief. De politie schat dat elke week 10.000 drugstoeristen Roosendaal aandoen en 12.000 Bergen op Zoom.

De oud-korpschef hoopt dat de gemeenten maatregelen verzinnen die helpen voorkomen dat de jeugd afglijdt naar het criminele milieu. Ook wil hij de pakkans van drugstoeristen vergroten. Het liefst wil hij de Fransen en de Belgen vervolgen in eigen land. Bergen op Zoom en Roosendaal moeten flink lobbyen om dat voor elkaar te krijgen, aldus de voorzitter.

Het rapport is positief over de samenwerking tussen beide steden. In Courage werken de steden verder nauw samen met onder meer de politie, energiemaatschappijen, woningcorporaties en de Belastingdienst. Bovendien voeren zij geregeld overleg met gemeenten als Venlo en Maastricht, die tegen soortgelijke problemen aanlopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer