Binnenland

Middelburgers stemmen over omstreden nieuw theater

MIDDELBURG - Met slechts een stem verschil is maandagavond het raadsvoorstel aangenomen om een referendum te houden voor het nieuw te bouwen theater in Middelburg.

Van onze correspondent
24 January 2006 08:23Gewijzigd op 14 November 2020 03:24

Tegen het raadsvoorstel, dat met veertien stemmen voor werd aangenomen, werden vijf amendementen ingediend waarin voornamelijk bezwaar werd gemaakt tegen de vijf locaties waar de burgers van Middelburg hun voorkeur voor kunnen uitspreken. Volgens sommige raadsleden is de keus voor de burgers te groot en bestaat de kans dat er geen duidelijke ’winnaar’ uit de bus zal komen, waardoor het burgeradvies verloren moeite zal blijken te zijn.Opvallend is dat bij de vijf locaties (nieuwbouw aan het Molenwater, verbouw van het huidige theater, Miniatuur Walcheren en Mortiere) ook de Zuidsingel weer is opgenomen als mogelijke locatie voor het nieuw te bouwen theater. Met name de PvdA en de Politieke Partij Middelburg waren hier op tegen omdat vorig jaar september -na problemen met de bouwput waardoor huizen in de omgeving dreigden te verzakken- door de raad is besloten te stoppen met de bouw aan de Zuidsingel.

Dit besluit werd indertijd genomen onder meer naar aanleiding van een enquête van de PZC onder 400 inwoners die tegen de bouw aan de Zuidsingel waren. Voorstanders vinden het echter een uitgelezen mogelijkheid om te peilen of dit aantal inderdaad representatief is voor de mening van de Middelburgse bevolking.

De fracties van de ChristenUnie, de SGP, de Politieke Partij Middelburg en GroenLinks stemden tegen het raadsvoorstel. De ChristenUnie achtte het een brevet van onvermogen dat politiek Middelburg niet in staat blijkt zelf een besluit te nemen en vervolgens de burgers moet vragen wat er moet gebeuren. De SGP was ronduit tegen het burgeradvies. Volgens fractievoorzitter Dekker geeft het bestuur het heft uit handen en kan dit inderdaad worden gezien als een blijk van onvermogen. De fractie vroeg zich ook af waarom de raad het eigen besluit niet opvolgt.

In december is immers afgesproken dat er onderzoek gedaan wordt naar de mogelijkheden van een nieuw theater op het Molenwater en dat daar in februari een besluit over genomen zal worden. Volgens de SGP wordt nu volledig aan dit raadsbesluit voorbijgegaan als er voor een burgeradvies wordt gekozen. Hiermee komt de besluitvaardigheid en de zorgvuldigheid van de raad in het gedrang. Op deze vraag kwam geen antwoord.

Middelburg heeft nu gekozen voor een burgeradvies, waarbij wel een aantal voorwaarden wordt gesteld. Zo moet het opkomstpercentage op minimaal 50 procent liggen waarbij de variant met de meeste stemmen minimaal 40 procent moet bedragen.

Het referendum wordt gelijk met de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart gehouden. Een commissie van drie wijze mannen gaat zich de komende weken bezighouden met de inhoudelijke vragen van de volksraadpleging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer