”Filetje kip veranda” in aantocht
TILBURG (ANP) - Consumenten kunnen aan het eind van dit jaar als alles goed gaat in de supermarkt voor een klein beetje meer een diervriendelijker kipfiletje kopen. Want de boerenkip is in aantocht. Een kip die wat langer de tijd krijgt om te groeien en meer leefruimte heeft.
Uitgezonderd de biologische kippen worden de meeste vleeskuikens, die voor de kipfilets en kippenpoten in de schappen zorgen, grootgebracht in zes weken. De ’langzame’ boerenkip krijgt straks acht weken de tijd om te groeien, bevestigde H. Fuchs van de Zuidelijke Land en Tuinbouworganisatie (ZLTO) vrijdag een bericht hierover in het Agrarisch Dagblad. Ook krijgt deze kip iets meer ruimte: in plaats van een stal krijgt hij een overdekte veranda en kan hij naar buiten.De boerenkip is een project van ZLTO, de Dierenbescherming en Coppens Diervoeding. Zowel om economische als om maatschappelijke redenen is de diervriendelijker kip bedacht. Voor de Nederlandse pluimveehouders zal het steeds moeilijker zijn op te boksen tegen vooral Braziliaanse concurrenten, die goedkope kipfilets over heel de wereld transporteren. Daarnaast stuit de huidige werkwijze van de vleeskuikenhouders vaker op maatschappelijk verzet.
De eerste proeven met de langzaam groeiende kip hebben volgens Fuchs goede resultaten getoond. Zo hadden de kippen minder gezondheidsproblemen en smaken ze iets beter. De partijen zijn daarom nu op zoek naar enkele pluimveehouders die de boerenkip voor het project willen produceren.
Fuchs hoopt dat eind dit jaar de eerste boerenkipfilets in de schappen liggen. Met drie supermarktketens zijn inmiddels afspraken gemaakt voor een gegarandeerde afname in het eerste jaar van 10.000 boerenkippen per week. De bedoeling is dat hun kipfilets „5 à 10 procent” meer zullen kosten dan het vlees van ’gewone’ kippen. Daarmee zit de boerenkip qua prijs en diervriendelijkheid tussen de reguliere en de biologisch kip in, aldus Fuchs.