Koninklijk Huis

Naam Deens prinsje na drie maanden bekend

Hij is drie maanden oud en heeft officieel nog steeds geen naam. Het Deense volk kijkt met spanning uit naar zaterdag, wanneer kroonprins Frederik en zijn vrouw, prinses Mary, hun zoontje ten doop houden. Dan zullen de Denen te horen krijgen hoe het prinsje dat op 15 oktober werd geboren, heet. Hoogstwaarschijnlijk zal hij Christian heten.

W. G. Hulsman
20 January 2006 15:49Gewijzigd op 14 November 2020 03:24
De Deense kroonprins Frederik en kroonprinses Mary houden morgen hun nog naamloze zoontje ten doop in Ko penhagen. Foto EPA
De Deense kroonprins Frederik en kroonprinses Mary houden morgen hun nog naamloze zoontje ten doop in Ko penhagen. Foto EPA

Hoe doe je dat als ouders? Drie maanden lang geen naam gebruiken? Of roep je de naam alleen binnen de paleismuren? Maar met al dat personeel om je heen kan dat snel misgaan. Het Deense kroonprinselijke paar is erin geslaagd de naam voor zichzelf te houden. Een Deense traditie.Zaterdag zal in de kapel van het Christiansborgpaleis in Kopenhagen de gehele naam voor het eerst publiek klinken. Het prinsje maakt grote kans als eerste naam Christian mee te krijgen. Het is de gewoonte dat de regerende vorsten van Europa’s langstzittende monarchie om en om de naam Frederik en Christian krijgen.

De doopvont die zaterdag wordt gebruikt door de lutherse bisschop Svendsen is historisch. Hij stamt uit 1660 en zit vol symboliek. Zo is op de bodem van de zilveren doopvont een reliëf zichtbaar dat de doop van Christus in de Jordaan toont, met daarbij God de Vader en een duif die de Heilige Geest weergeeft. Bij de doopvont hoort een gouden doopset: een schaal, een waterkan en twee kandelaars. Ook die stammen uit de 17e eeuw.

Beide erfstukken zijn vorstelijk, want ze zijn bij vrijwel alle doopplechtigheden van Deense prinsen en prinsessen gebruikt sinds 1670. Aanvankelijk werd steeds de naam van de dopeling op de onderzijde van het bekken gegraveerd. Toen die ruimte vol was is een gouden plaat aan de doopvont bevestigd voor de overige namen. In 1795 is die traditie echter beëindigd.

De kapel van de Christiansborg in Kopenhagen is een van kerken waar vaker koninklijke plechtigheden plaatsvinden. Veel Deense prinsen trouwden er of deden er belijdenis. Overlijdt de koning of koningin, dan wordt de kist in de kapel neergezet voordat die wordt overgebracht naar de kathedraal van Roskilde.

Het ontwerp van de kapel stamt uit 1826. Een eerdere hofkerk ging in vlammen op. In 1992 brandde de kapel helemaal uit, waarschijnlijk als gevolg van vuurwerk. Met precisie is de kapel weer herbouwd in de oude stijl en in 1997 opnieuw in gebruik genomen.

Leonor
Er zijn veel koninklijke dopelingen deze maanden. In november werd het tweede dochtertje van prins Willem-Alexander en prinses Máxima gedoopt in Wassenaar. Verder moet de tweeling van de Belgische prins Laurent nog gedoopt worden, evenals het tweede kind van de Noorse kroonprins Haakon, Sverre Magnus.

Zaterdagmiddag stonden de Spaanse kroonprins en zijn vrouw, prinses Letizia, met hun eerste kindje bij de doopvont in de kapel van het koninklijk Zarzuelapaleis in Madrid. De aartsbisschop van Madrid, kardinaal Antonio Maria Rouco Varela, sprak over Ezechiël 36:24-28.

Peetvader en -moeder bij de doop waren koning Juan Carlos en koningin Sofia. De regerende vorst geeft zo aan dat hij zorg zal dragen voor de aankomende koning of koningin. Leonor is net als haar vader en prinses Alexia gedoopt met water uit de Jordaan.

Leonor de Borbon Ortiz werd op 31 oktober in Madrid geboren. Zij is tweede in de lijn om koning Juan Carlos op te volgen, na haar 38-jarige vader prins Felipe. Vanwege de geboorte van een prinsesje zal de Spaanse grondwet waarschijnlijk worden aangepast om de voorkeur van mannelijke afstammelingen boven vrouwelijke in de troonopvolging af te schaffen. Onder de huidige wetgeving zou zij haar plaats moeten afstaan aan een broertje als dat geboren zou worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer