Binnenland

Nieuwe Zonnebloem klaar voor cruise

NIJMEGEN - De Zonnebloem ligt voor anker. Dobberend langs de Waalkade in Nijmegen. Gehandicapten kunnen binnenkort met het gloednieuwe schip een echte cruise maken over de Rijn. Alleen de droogkap is nog onderweg.

20 January 2006 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 03:23
NIJMEGEN – Vrijwilligers van De Zonnebloem konden donderdag in Nijmegen voor het eerst een kijkje nemen aan boord van de nieuwe vakantieboot. Met dit schip biedt de vereniging gehandicapten de mogelijkheid om op vakantie te gaan. In een rolstoel, achter
NIJMEGEN – Vrijwilligers van De Zonnebloem konden donderdag in Nijmegen voor het eerst een kijkje nemen aan boord van de nieuwe vakantieboot. Met dit schip biedt de vereniging gehandicapten de mogelijkheid om op vakantie te gaan. In een rolstoel, achter

De Zonnebloem is apetrots. En met recht. Want het vakantieschip van de vereniging voor aangepaste bootreizen is een plaatje. Op het onderdek een kombuis, een restaurant, een salon, een barretje en een kapsalon. Gasten kunnen straks in bed naar de kapper. Rechts om de hoek bevindt zich een bibliotheek met een internethoekje. „Lekker mailtjes lezen.”Een verdieping lager zijn de wasserij en de apotheek te vinden. Op het bovendek kunnen de gasten terecht op het zonnedek van 800 vierkante meter. Het hoofddek telt 29 tweepersoons en 11 eenpersoons hutten voor de gehandicapte bootreizigers. De twaalfkoppige bemanning slaapt onder in het schip, naast de 33 tweepersoonshutten voor de meevarende vrijwilligers.

De Zonnebloem vaart 42 weken per jaar, telkens met 96 gasten en 65 vrijwilligers aan boord, onder wie een arts en verpleegkundigen. „Zonder vrijwilligers zou het hele kasteel niet varen.” Door hun inzet kunnen elk jaar 2850 gehandicapte ouderen en jongeren een geheel verzorgde cruise over de Rijn maken. Achter de rollator, in een rolstoel of in bed. Alle hutten zijn geschikt voor bedlegerige vakantiegangers. Op 6 februari vertrekt de vakantieboot voor het eerst richting Koblenz.

De 38.000 landelijk actieve Zonnebloemvrijwilligers konden gisteren een kijkje nemen aan boord van het 115 meter lange smetteloos witte schip. De Zonnebloem vervangt zijn twintig jaar oude voorganger, die niet meer aan de eisen van de tijd voldeed. Op 20 december heeft hare majesteit een fles tegen de boeg kapot laten vallen.

De vakantieboot is voorzien van alle mogelijke comfort. „In alle ruimtes aan boord is een aansluiting voor zuurstof te vinden. Zelfs in de badkamer”, vertelt Jacques Janssen, districtshoofd van de Zonnebloem in Midden- en Noord-Limburg tijdens de rondleiding. Vier hutten beschikken over mogelijkheden tot nierdialyse.

Acht hutten zijn voorzien van een til-liftsysteem aan het plafond. Daarmee kunnen de vakantiegangers uit bed worden gehesen en via een draagzak naar toilet of douche worden getransporteerd. Vier gasten maken gezamenlijk gebruik van één speciaal aangepaste was- en douchegelegenheid, die tussen hun hutten is gesitueerd.

Aan de overkant van het gangpad is een verwenbadkamer ingericht. Gasten kunnen vanuit bad -met jetstream- genieten van een panoramisch uitzicht over de oevers van de Rijn. Eventueel met geurkaarsjes en een zelf gekozen muziekje. De belangstelling is groot. „De verwenbadkamer is altijd iedere dag tot middernacht volgeboekt”, vertelt kapitein Ronald Kijkers.

Het schip kost 16,5 miljoen euro. De twee roerpropellers van 370 pk aan de achterzijde geven het vaartuig een topsnelheid van 24 kilometer per uur. „Dat is 2 kilometer per uur sneller dan was berekend”, stelt Kijkers tevreden vast. Met een joystick stuurt hij de twee „grote buitenboordmotoren” aan.

Een boegschroef levert het 116 meter lange schip de benodigde wendbaarheid. „Wij kunnen daardoor parkeren op een plekje van 117 meter.”

De gehandicapte gasten krijgen de cruise tegen normaal tarief aangeboden. Daarmee ligt de prijs ongeveer een kwart lager dan de kosten die zo’n persoon op een ’gewone’ Rijnreis kwijt zou zijn. „Wij vinden dat gehandicapten voor een normale prijs op vakantie moeten kunnen”, zegt districtshoofd Janssen. De vereniging draagt de meerkosten uit eigen zak bij. „Financiën mogen nooit een probleem zijn. In het uiterste geval zou iemand desnoods gratis mee kunnen.”

Niet iedereen weet om te gaan met het aantrekkelijke aanbod. „Er wordt wel eens gepast misbruik van gemaakt”, weet kapitein Kijkers uit ervaring. „We hebben een keer iemand aan boord gehad die op tijd thuis moest zijn, omdat hij het vliegtuig naar Mallorca moest halen. Dat soort dingen voorkom je niet.”

Een van de vrijwilligers, een professionele gezinsverzorgster, heeft binnenkort een reis voor de boeg. „In dit vrijwilligerswerk kun je mensen de aandacht geven waar je als gezinsverzorgster niet aan toe komt. Hier hoef je niet iemand in zes minuten te wassen en aan te kleden.”

Haar vriendin heeft drie tochten achter de kiezen. „Je bent kapot als je terugkomt, maar je krijgt er zo veel voor terug. Het vergt veel, maar het levert meer op. Aan voldoening.”

't Was anders

In het artikel is een fout geslopen. Er stond dat acht hutten een tillift zouden hebben. Dit systeem is echter in alle hutten aanwezig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer