Natuur krijgt ruim baan op Soesterberg
UTRECHT - Op het terrein van de vliegbasis Soesterberg komt vooral natuur. Twintig procent van het gebied komt ten gunste van bedrijven, woningen en defensie.
Dat bleek donderdagmorgen op een persconferentie in het provinciehuis van Utrecht, waar de Utrechtse commissaris van de Koningin, B. Staal, de plannen voor het gebied bekendmaakte.In 2003 besloot het kabinet om vliegbasis Soesterberg af te stoten, samen met de militaire bases in Ede, Valkenburg en Twente. De basis Soesterberg, die zo’n 500 hectare telt, valt onder de gemeenten Utrecht, Zeist en Soest. Samen met andere betrokken partijen, in totaal zeventien, hebben de gemeenten in het bestuurlijk platform Heuvelrug plannen voor het gebied ontwikkeld.
Donderdagmorgen werd bekend dat het platform overeenstemming heeft bereikt over de nieuwe invulling. Zo’n 10 procent, het zogeheten Camp New Amsterdam, blijft in gebruik bij defensie, 80 procent komt ten gunste van de natuur.
Om die natuurontwikkeling te compenseren, is er volgens Staal ook woningbouw nodig. „Honderd procent natuur zou onbetaalbaar zijn.” De ontwikkeling van woningen en bedrijven concentreert zich aan de randen van het gebied. In totaal zouden er zo’n duizend woningen op het terrein moeten komen.
De vliegbasis Soesterberg is Nederlands eerste vliegbasis. Mede om die reden moet het terrein herkenbaar blijven als vliegbasis, ook vanuit de lucht. De landingsbaan zal dan ook behouden blijven. Volgens Staal kan hij worden gebruikt als weg of skatebaan.
Op het terrein komt verder een nieuw nationaal militair museum, dat de plaats moet innemen van verschillende kleinere legermuseums her en der in het land. Het museum, dat in de militaire gebouwen en hangars wordt gevestigd, moet jaarlijks zo’n 200.000 bezoekers trekken.
De vliegbasis wordt eind 2007 ontmanteld. De eerste schop moet in 2008 de grond in.