EU–voorzitter Oostenrijk wil Europese belasting
STRAATSBURG (ANP) – De Europese Unie moet zelf een soort belasting kunnen heffen om de eigen begroting te voeden. Dat voorstel heeft premier Schüssel van huidig EU–voorzitter Oostenrijk woensdag gedaan in het Europees Parlement. „Europa heeft een sterkere eigen financiering nodig", betoogde hij voor een enthousiast parlement.
Minister Zalm van Financiën reageerde sceptisch. Een meerderheid van de ministers van Financiën in de Unie ziet er volgens hem niets in. „Het is niet de eerste keer dat dit idee opkomt, en het komt regelmatig terug”, aldus Zalm. Het heffen van belasting zal de Europese Unie „niet populairder” maken bij de burgers, aldus Zalm. Hij herinnerde eraan dat de zogeheten tiende penning van de Spaanse heerser Alva in de zestiende eeuw zou leiden tot een tachtigjarige oorlog.Ook Schüssel beseft dat de gedachte niet populair is bij de Europese regeringen. Bij de herziening van de EU–begroting vanaf 2008 moet dit plan echter op tafel komen, vindt hij. „Wie een sterker Europa wil, kan niet om de hete brij heen draaien." Schüssel wil verder dat sectoren die nu geen belasting betalen, zoals de luchtvaart, voortaan dankzij Europese samenwerking ook worden aangeslagen.
Een eigen inkomstenbron voor Europa is een oud idee van pro–Europese politici. Daarmee, zo hopen ze, komt een einde aan de nachtelijke vergaderingen van Europese leiders om de begroting van ’Brussel’ zo krap mogelijk te maken. Momenteel komt het geld voor de Brusselse schatkist grotendeels uit nationale bijdragen en dus uit nationale belastingen.
Volgens Europarlementslid Maat (CDA) moet je bij Europese belasting niet denken aan een nieuw aanslagbiljet. „Het zal eerder gaan om de afspraak dat 1 procent van de BTW voortaan naar Brussel gaat", zo schat hij in.
De grootste fracties in het parlement maakten Schüssel duidelijk dat ze een hogere begroting willen dan waarover de Europese leiders het tijdens de moeizame top in december eens zijn geworden. Het parlement stemde dat akkoord (862 miljard voor de periode 2007 – 2013) woensdag formeel weg. De Oostenrijkse premier waarschuwde echter dat bepaalde wensen, zoals meer wetenschappelijk onderzoek, beter uit nationale begrotingen gehaald kunnen worden. Die zijn bij elkaar opgeteld immers vele malen hoger dan de Europese begroting.
Maat zei dat zijn fractie, de EVP waar het CDA deel van is, geen al te grote eisen heeft. „We willen vooral meer flexibiliteit in de bestedingen, zodat een overschot in de ene post naar een knelpunt elders kan gaan. En het geld moet met minder bureaucratie worden uitgegeven, door gezamenlijke financiering met het bedrijfsleven mogelijk te maken bij EU–projecten." Maat denkt dat er uiteindelijk rond de 5 miljard euro extra uit de bus rolt na onderhandelingen tussen parlement en Europese regeringen, over een periode van zeven jaar uitgesmeerd.
Schüssel wil verder het vertrouwen van de burgers in Europa terugwinnen, na de mislukte referenda in Nederland en Frankrijk over de grondwet. Hij herhaalde zijn eerdere standpunt dat Europa zich eerst een aantal basisvragen moet stellen, zoals waar de grenzen liggen.
Volgens Schüssel zijn recente problemen met de aardgastoevoer uit Rusland en met de dreigende vogelgriep voorbeelden van zaken waar juist meer Europese samenwerking nodig is. „Dat toont aan dat er vragen zijn die vroeger een nationale bevoegdheid waren, maar die je nu alleen op Europees vlak kunt oplossen."