Binnenland

Nieuwe richtlijn voor verslavingszorg

NIJMEGEN - Een groot aantal instellingen dat zich bezighoudt met de zorg voor opiatenverslaafden, presenteert donderdagin Nijmegen een nieuwe richtlijn voor de behandeling van die personen.

Binnenlandredactie
18 January 2006 11:28Gewijzigd op 14 November 2020 03:23

De richtlijn is opgesteld nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg vorig jaar had vastgesteld dat er grote verschillen waren in de behandeling van verslaafden en de kwaliteit van de zorg van methadonposten.De zogenoemde Richtlijn Opiaatonderhoudsbehandeling (RIOB) moet vanaf dit jaar leiden tot een eenduidige en professionele behandeling van alle verslaafden die recht hebben op methadonverstrekking.

De richtlijn houdt onder meer in dat bij aanvang van de behandeling de complexe problemen van de patiënten goed in kaart worden gebracht. Voor elke patiënt wordt een behandelingsplan opgesteld, waarbij artsen en verpleegkundigen de zorgbehoeften ook systematisch evalueren en bijstellen. De te volgen procedures zijn vastgelegd in heldere protocollen.

De opstellers verwachten dat deze werkwijze minder overlast op straat veroorzaakt, aldus een woordvoerster van de Radboud Universiteit Nijmegen. De gezondheid van de verslaafde staat echter voorop.

Door de systematische manier van werken kan ook degelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan worden naar verdere verbeteringen in de zorg voor deze groep patiënten. De grotere inbreng van verpleegkundigen en artsen zal echter ook leiden tot meer kosten. Daarover moeten de verschillende zorginstellingen nog in overleg met de zorgverzekeraar.

In ons land zijn ongeveer 32.000 regelmatige gebruikers van opiaten (met name heroïne), van wie er circa 25.000 verslaafd zijn. Een groot deel van deze verslaafden heeft meervoudige, sterk verweven problemen op diverse levensgebieden en verkeert hierdoor in een maatschappelijk isolement. Zo’n 17.000 verslaafden krijgen methadon verstrekt, met als belangrijkste doel bestrijding van overlast. De laatste jaren is er echter steeds meer discussie of deze groep niet een meer omvattende behandeling moet krijgen dan een dagelijks bekertje met methadon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer