„Binnen zeven jaar daklozen van straat”
ROTTERDAM - In de vier grote steden Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht moeten binnen zeven jaar alle dak- en thuislozen van straat zijn.
De steden hebben daartoe een akkoord bereikt met de betrokken ministers. De stadsbesturen krijgen gedurende vier jaar jaarlijks 170 miljoen euro.Volgens de Rotterdamse wethouder Van den Anker krijgen alle daklozen een eigen behandelplan. Zij krijgen ieder een begeleider toegewezen. Dat moet leiden tot huisvesting, medische behandeling en als het kan een baan. Van den Anker hoopt dat de overlast door dak- en thuislozen daardoor in 2013 met driekwart verminderd is. De vier steden behandelen alleen daklozen uit de eigen regio. Het kabinet moet nog een definitief besluit nemen.
Voor het opvangen van daklozen, die vaak kampen met problemen als verslaving of psychiatrische stoornissen, kregen de steden al geld. Dat bedrag was echter niet toereikend.
Daarnaast worden voor de bijna 12.000 mensen in de grote steden die dreigen te verloederen en dakloos te worden, preventieve maatregelen getroffen. Zo moet onder meer een einde komen aan huisuitzettingen en moet de opvang na een gevangenisstraf worden verbeterd.
Het plan om dak- en thuislozen van de straat te krijgen is niet nieuw. Al eerder beloofde een wethouder in Amsterdam dat geen dakloze meer tegen zijn zin op straat zou moeten slapen. Van dat idee is nooit iets terechtgekomen.
Maarten Tanis, hoofd van het Dienstencentrum van stichting Ontmoeting in Rotterdam, vindt het fijn dat overheden blijven geloven in oplossingen voor het dak- en thuislozenprobleem. Groot knelpunt is volgens Tanis echter de beschikbaarheid van opvangruimte. Hij denkt ook niet dat dak- en thuislozen geheel van de straat zullen verdwijnen. „Er blijft altijd een groep die sociaalmaatschappelijk gehandicapt is. Mensen uit deze groep zullen er hoe dan ook bewust voor kiezen op straat te blijven leven.”