Kerk & religie

„Problemen RvK gevolg van crisis oecumene”

UTRECHT (ANP) - Achter de financiële perikelen bij de Raad van Kerken in Nederland schuilt een crisis in de officiële oecumene, de samenwerking van de kerken op landelijk niveau.

16 January 2006 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 03:23

Dat schrijft Kees Tinga, beleidsmedewerker bij de Protestantse Kerk in Nederland, in het jongste nummer van het opinieblad VolZin. „Het lijkt erop dat de institutionele oecumene is vastgelopen in zelf opgeworpen barrières. Er zit vooruitgang noch verrassing meer in de verklaringen die de kerken naar buiten brengen”, aldus Tinga. De Raad van Kerken is volgens hem verworden tot een „traag vergadercircuit waarbij een stuk of wat kerkbestuurders samen de dienst uitmaken en de grenzen stellen.”Aan de andere kant bloeit volgens de beleidsmedewerker de onofficiële „oecumene van de praktijk” in allerlei vormen, zoals lokale raden van kerken, jongerenkerken, het Flevo Festival en projecten zoals de Nieuwe Bijbelvertaling. Het „bestuurdersbastion” van de landelijke raad is steeds verder van die praktijk af komen te staan, vindt hij.

De raad komt volgens Tinga te weinig in de publiciteit en dan alleen op een voorspelbare manier. „Bij iedere Miljoenennota, van elk kabinet klinkt weer het refrein van de roep om meer rechtvaardigheid, gastvrijheid en duurzaamheid. Het verrast niet meer.”

De Raad van Kerken moet reorganiseren om dit jaar een financieel tekort van 48.000 euro het hoofd te bieden. Het tekort is ontstaan door een drastische verlaging van de bijdrage van de Rooms-Katholieke Kerk.

Behalve op de raad bezuinigt de RK-Kerk ook op andere landelijke rooms-katholieke en oecumenische organisaties, zoals de commissie Justitia et Pax (Gerechtigheid en Vrede), het arbeidspastoraat DISK en het landelijke allochtonenpastoraat.

Het is de kerk volgens voorzitter J. Klok van het economencollege van de RK-Kerk vooral te doen om het bestrijden van bureaucratie. Landelijke organisaties zoals DISK zijn „te ver afgedwaald van de praktijk”, zegt Klok in VolZin. „De bisschoppen voelen zich niet verbonden met allerlei landelijke clubs. De mensen in het veld vind je in de parochies en de bisdommen.”

De RK-Kerk wil volgens Klok de contacten tussen kerk en overheid en samenleving op lokaal niveau herstellen. „Niet een bureaucratische koepelorganisatie, maar de parochie moet aanspreekpunt worden van de burgerlijke gemeente als het gaat om het armoedevraagstuk en dat soort zaken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer