Kerk & religie

Agressie in pastoraat is vaak verbaal

Werkers in het pastoraat van de Rooms-Katholieke Kerk krijgen soms te maken met agressie, maar die heeft meestal alleen een verbaal karakter. In een incidenteel geval is er sprake van fysiek geweld. Dat blijkt uit een peiling onder enkele honderden werkers in het pastoraat, verricht namens de Nederlandse bisschoppen.

Kerkredactie
25 June 2002 07:48Gewijzigd op 13 November 2020 23:38

De bisschoppen zien in de resultaten van de inventarisatie geen aanleiding om vergaande maatregelen te treffen. Uit zorg voor de veiligheid van kerkelijke professionals en vrijwilligers hebben ze voor de parochies wel een aantal suggesties op een rijtje gezet.

Het thema agressie in het pastoraat kwam op de kerkelijke agenda te staan na een ernstig voorval waarbij een priester uit Bussum werd overvallen, mishandeld en op treinrails vastgebonden. Een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk suggereerde dat zulke vormen van geweld tegen werkers in het pastoraat veel meer zouden voorkomen. Omdat kwantitatieve gegevens over de Nederlandse situatie ontbraken, besloten de bisschoppen in november vorig jaar tot een peiling.

Uit het onderzoek onder enkele honderden werkers in het pastoraat blijkt dat fysiek geweld in rooms-katholieke kringen weinig voorkomt. Van scheldpartijen en andere vormen van verbaal geweld is daarentegen wel met enige regelmaat sprake. Zulke incidenten vinden vooral plaats in pastorieën en andere kerkelijke gebouwen. Zwervers, onder wie met name verslaafden, worden het meest genoemd als plegers van verbaal geweld. Eventuele verschillen tussen stedelijke en niet-stedelijke gebieden komen in het onderzoek niet naar voren.

Hoewel de Nederlandse bisschoppen alle vormen van geweld tegen kerkelijk werkers betreuren, zien zij in de onderzoeksresultaten geen aanleiding om vergaande beleidsmaatregelen te nemen. „De confrontatie met verbaal geweld, met name van de kant van mensen die op geld uit zijn, is helaas soms onvermijdelijk. Ieder incident is er één te veel, maar de algehele situatie is niet verontrustend. De kerk maakt nu eenmaal deel uit van een samenleving waarin sprake lijkt van toenemende agressie en maatschappelijke spelverruwing”, zegt onderzoeker G. de Korte namens de Nederlandse bisschoppen.

De Korte moedigt het wel aan dat parochies eens nadrukkelijk kijken naar de mogelijkheden om de veiligheid, ook voor de mensen die beroepsmatig of vrijwillig in de parochie werken, te vergroten. „Geweld helemaal voorkomen, lijkt uitgesloten. Niemand zal van het kerkgebouw een onneembaar fort willen maken. De toegankelijkheid van kerken en kerkelijke gebouwen, ook voor mensen die hulp zoeken, brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Het is wel wenselijk om onnodige risico’s te voorkomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer