Britten op vingers getikt om tekort Britten op de vingers getikt om tekort
BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie wil dat de Britse regering het begrotingstekort terugbrengt tot onder de 3 procent van het bruto binnenlands product. De Commissie heeft woensdag voorgesteld dat de EU–ministers van Financiën binnenkort een aanbeveling aan het adres van Londen formuleren. Ook voor Hongarije is de Commisie streng.
De Britse regering werkt met gebroken boekjaren. In 2003/2004 lag het tekort al boven de EU–grens van 3 procent, maar toen kreeg Londen respijt. Een jaar later was het tekort nog steeds 3,3 procent en in de lopende periode rekent niemand nog op veel verbetering. Ook de prognoses voor de volgende jaren wijzen op een overschrijding van de drempelwaarde van 3 procent.Voor Groot–Brittannië, dat de euro niet heeft ingevoerd, gelden iets andere regels dan voor eurolanden. Het land moet zich in principe aan de tekortregels houden. Bij overschrijding kan de EU kan om een aanpassing van het beleid verzoeken, zoals de Commissie nu wil. Maar ’Londen’ kan, in tegenstelling tot eurolanden, nooit een boete krijgen wegens een te hoog tekort.
Als de EU–ministers de aanbeveling overnemen, wordt Groot–Brittannië het twaalfde land in de tekortprocedure. Zes daarvan liggen in de ’oude’ EU, vijf hebben de euro ingevoerd. Commissaris Almunia (Monetaire zaken) erkende woensdag dat de overschrijdingen in Groot–Brittannië niet zo groot zijn als in andere landen. „Maar ze zijn niet tijdelijk. Bovendien zal het niet zo’n grote inspanning kosten om dit recht te trekken".
De situatie in Hongarije, een land dat in 2010 de euro wil invoeren, baart ’Brussel’ al langer zorgen. Woensdag heeft de Commissie gezegd dat het land een nieuw plan moet opstellen voor de komende jaren, om het veel te grote gat in de begroting (6,1 procent) te dichten. Het plan dat de Hongaarse regering in december heeft ingeleverd kreeg woensdag een onvoldoende. De gevolgen van aangekondigde maatregelen zijn niet goed onderbouwd, aldus de Commissie, die eraan toevoegt dat Hongarije een niet al te beste staat van dienst kan overleggen. „De begroting kan anders worden dan de prognoses in het programma", aldus de Commissie.