Kerk & religie

GKV Nijkerk splitst

De gereformeerde kerk vrijgemaakt in Nijkerk is met ingang van het nieuwe jaar gesplitst in Nijkerk-Oost en Nijkerk-West.

10 January 2006 10:23Gewijzigd op 14 November 2020 03:21
VEENENDAAL – De Veenendaalse Brugkerk is nog niet verkocht. Onderhandelingen met de vrijgemaakte Poortkerkgemeente zijn op niets uitgelopen. Foto Fotocollectie Gemeentearchief Veenendaal
VEENENDAAL – De Veenendaalse Brugkerk is nog niet verkocht. Onderhandelingen met de vrijgemaakte Poortkerkgemeente zijn op niets uitgelopen. Foto Fotocollectie Gemeentearchief Veenendaal

De gereformeerde kerk vrijgemaakt in Nijkerk-Oost zal de rechtsopvolger zijn van de huidige (ongesplitste) gereformeerde kerk vrijgemaakt te Nijkerk, zo meldt de kerkenraad in een persbericht. Daarnaast ontstaat de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Nijkerk-West als nieuwe gemeente.In de afgelopen jaren heeft de gemeente een „flinke en gestage groei gekend, waardoor het aantal leden inmiddels ruim boven de 1000 is gekomen.”

Ds. R. Kelder zal predikant worden van Nijkerk-West, ds. J. H. Smit van Nijkerk-Oost. Vooralsnog zullen beide gemeenten gebruik blijven maken van het huidige kerkgebouw aan de Jan Steenhof 53.

Brugkerk Veenendaal
De gereformeerde kerk vrijgemaakt van Veenendaal, de Poortkerkgemeente, ziet af van de aankoop van de Veenendaalse Brugkerk. Dat meldde de regionale krant de Rijnpost. De Brugkerk, een gereformeerde kerk, wordt al twee jaar niet meer gebruikt. De algemene kerkenraad van de gereformeerde kerk van Veenendaal had goede hoop dat de vrijgemaakten het gebouw zouden aankopen om een tweede onderkomen in Veenendaal te krijgen.

De vrijgemaakte Poortkerkgemeente is de afgelopen tijd sterk gegroeid. Al geruime tijd wordt er gedacht aan het opsplitsen van de gemeente in twee wijken met twee gebouwen.

Als reden om de Brugkerk niet aan te kopen geven de vrijgemaakten, volgens de Rijnpost „zaken van interne aard.”

Opheffing GB Rijswijk
Het Orgaan van Bijstand van de Hervormd-Gereformeerden te Rijswijk (in Zuid-Holland) is met ingang van 1 januari 2006 opgeheven. Dat wordt gemeld in een persbericht. „De laatste jaren heeft het ledental van het Orgaan van Bijstand een dalende lijn te zien gegeven. Omdat niet meer kan worden voorzien in de vacatures, die met ingang van 1 januari 2006 zullen ontstaan, is besloten de diensten met ingang van die datum te beëindigen.”

De laatste eredienst in de Johanneskerk werd gehouden op oudejaarsavond.

Ger. gem. Drachten
Op 10 februari 2004 herdacht de gereformeerde gemeente van Drachten haar vijftigjarig bestaan. Bij de voorbereiding voor dit jubileum kwam de kerkenraad met het plan een gedenkboek uit te geven. Op vrijdag 9 december werd dit boek aan de gemeente gepresenteerd. Het boek, ”Geplant en bewaard”, beschrijft aspecten uit de geschiedenis van de gemeente. De schrijver is W. B. Kranendonk. Midden jaren vijftig ontstond in deze Friese plaats een kleine gemeente, bestaande uit mensen die een bevindelijk gereformeerde prediking wilden horen. Aanvankelijk sloot zij zich aan bij de Christelijk Gereformeerde Gemeenten. Haar eerste leraar, ds. H. Groen, overleed na de gemeente ongeveer anderhalf jaar gediend te hebben, in 1957. In 1962 ging de gemeente over naar het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten. Na de komst van ds. E. Venema naar het miniatuurkerkje aan De Kade, maakte de gemeente een sterke groei door. Na ds. Venema dienden achtereenvolgens ds. P. van der Bijl en ds. J. Mol de gemeente. Beiden waren reeds met emeritaat. In 2002 werd kandidaat G. Hoogerland aan de gemeente verbonden. Inmiddels telt de gemeente circa 350 leden en doopleden.

Gereformeerde kerk Emmen
In Emmen is op Nieuwjaarsdag de gereformeerde kerk Emmen e.o. geïnstitueerd. De leden van deze gemeente hebben zich losgemaakt van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt. Dr. P. van Gurp bevestigde drie ouderlingen en twee diakenen in hun ambt. Zondag 31 oktober 2004 begon in Emmen, onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk Bergentheim/Bruchterveld e.o. een wijkgemeente met het houden van erediensten. Er waren toen 18 aanwezigen. Een jaar later was dit aantal gegroeid tot 65. Op 31 oktober vorig jaar werd besloten om als zelfstandige gemeente verder te gaan. De nieuwe kerk maakt deel uit van de classis Noord-Oost, die nu uit zes kerken bestaat. De erediensten worden elke zondag gehouden in dorpshuis De Schanskuil aan de Schanswal in Emmen.

Herdenkingsboek
In Ouddorp was dinsdagavond 20 december 2005 de presentatie van het herdenkingsboek ””Om ’t eeuwig welbehagen”, 75 jaar Gereformeerde Gemeente te Ouddorp”. De gemeente werd in 1930 geïnstitueerd en herdacht in februari vorig jaar in een speciale dienst haar 75-jarig bestaan. Tijdens de presentatie werden diverse voorvallen uit het verleden belicht. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan A. van der Laan, voorzitter van de kerkenraad. Hij gaf het op zijn beurt weer door aan de oud-consulent, ds. P. Blok. De emeritus predikant reageerde door herinneringen uit het verleden op te halen. Ds. G. van Manen, de huidige consulent van de gemeente van Ouddorp, besloot de avond. In het boek staan, behalve de geschiedenis van de Ouddorpse gemeente, interviews met ds. J. J. Tanis, ds. A. A. Brugge en ds. P. Blok. Het is te bestellen bij Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer