„Gegrepen door die ene Naam”
„Allemaal hebben we een naam. Er zijn mensen die naam hebben gemaakt in de wereld. Toch is er maar één Naam, die we moeten onthouden met ons verstand en die we moeten vasthouden met ons hart: de naam van Jezus.” Ds. A. K. Wallet zei dit zaterdag tijdens een zendingsdag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (classis Utrecht). De zendingsdag ”Geen andere Naam” trok zo’n 800 bezoekers.
„Jezus”, zei de predikant uit Naarden, „is de Enige, Wiens Naam niet veranderd hoeft te worden. Hij heet Jezus, Zaligmaker, en Hij is dat ook. Alle andere namen zijn namen van zondaren.” Ds. Wallet noemde het „heerlijk, als je gegrepen bent door die ene Naam. Het is nodig dat de Heilige Geest ons ontdekt aan ons zondaar-zijn, opdat we leren zoeken en vragen naar de naam van Jezus. Hebben we ons behoud al leren zoeken in Hem? Het gaat erom dat we nergens anders houvast vinden dan in Jezus.”
Ds. C. J. van den Boogert, oud-predikant voor de evangelieverkondiging in Israël, sprak over ”Geen andere Naam voor Israël”. Hij vertelde uit eigen ervaring dat er in Israël alle ruimte is om de naam van Jezus te verkondigen. „Het mag dus, en het kan ook. Het moet echter wel op een verstandige wijze gebeuren. De antizendingswet, die in de maak was, is ontstaan doordat christenen uit Amerika ongevraagd pakjes met evangelische literatuur naar orthodoxe Joden opstuurden. Dan vraag je ook om moeilijkheden.”
Ds. Van den Boogert vindt dat de ene Naam ook in Israël verkondigd moet worden, „maar niet op een hautaine wijze, alsof wij de Joden wel even zullen leren wat ze moeten geloven. We zullen moeten beginnen bij wat Paulus zegt in Romeinen 3, dat aan de Joden de woorden Gods zijn toebetrouwd.” God heeft Zich volgens hem aan Israël bekendgemaakt door Zijn Naam te openbaren. „Dat is de naam Heere, de God van het verbond. En wij leggen deze naam Heere uit tot op Jezus. Het gaat in Jezus om die ene Naam die aan het Joodse volk is bekendgemaakt. De Heere heeft Zich in Christus op de allesbeslissende manier geopenbaard.”
Ds. A. Hakvoort uit Maarssen dacht met de aanwezigen na over ”Geen andere Naam voor mijn naaste”. „De mens van vandaag heeft niet zoveel meer op met grote verhalen”, zei hij. „Maar men heeft wel oog voor mijn persoonlijke ervaring van Gods deugden in mijn leven. Wij hebben bij onze naaste dus niet aan te komen met een algemeen leerstellig verhaal, maar met ons eigen persoonlijk doorleefd verhaal. Wij moeten een leesbare brief van Christus zijn. Mijn naaste moet Gods daden van verlossing kunnen lezen uit mijn leven: uit mijn woorden en mijn daden.”
De dag werd afgesloten met een toespraak van ds. B. L. C. Aarnoudse uit Meerkerk. Hij wees erop dat de Naam van Jezus het enige Fundament is. „We hebben heel ons leven nodig om het fundament der zaligheid in Jezus Christus te leren kennen. Het is niet te doorgronden dat God Zelf voor de zaligheid heeft gezorgd. Dat hoeft ook niet, als we het maar gelovig mogen zien.” Ds. Aarnoudse benadrukte dat het kruis van Jezus de enige grond der zaligheid is. „Wie in Hem mag leren geloven zal niet beschaamd uitkomen. Zijn werk is vast. Ons geloof kan aangevochten zijn en daarom is het zo nodig het gebed om de Geest der genade en der gebeden te ontvangen.” Hij vroeg de aanwezigen „of Jezus ook het fundament der zaligheid in uw leven is? Of is Hij nog een rots der ergernis omdat er geen plaats is voor Hem? Als uw knie nog niet echt is gebogen voor Hem, bidt dat dit mag geschieden en dat u uw heil alleen mag zien in Jezus Christus.”