Minder aanvoer, meer omzet voor visafslagen
STELLENDAM (ANP) - De totale omzet van de elf Nederlandse visafslagen is het afgelopen jaar iets gestegen ten opzichte van 2004.
De stijging is opvallend omdat lage visprijzen in de eerste acht maanden van 2005 voor minder omzet zorgden. Wegens lagere aanvoer in het laatste deel van het jaar kwam de gemiddelde prijs van vis verrassend genoeg toch nog boven die van 2004, zo blijkt woensdag uit cijfers van de afslagen.De Nederlandse veilingen zagen afgelopen jaar 101 miljoen kilo vis en garnalen de klok passeren. Een jaar eerder was dat nog 107 miljoen kilo. Daarmee houdt de daling van visaanvoer -die de sector al jaren teistert- aan. De gezamenlijke omzet steeg van 326,6 miljoen naar 334 miljoen euro.
Visafslag Urk, verreweg de grootste afslag van Nederland, heeft vooral meer omzet gedraaid door Oostzeevis van de afslag in Lauwersoog binnen te halen, stelt directeur T. Visser van de afslag. Hij vindt dat Nederland te veel afslagen telt, een mening die meer mensen in de sector hebben.
De directeur maakt zich enigszins zorgen over de toekomst. De vissers hadden het afgelopen jaar te kampen met de hoge gasolieprijs: die steeg in 2005 met 13 eurocent per liter ten opzichte van 2004. Een Noordzeekotter verstookt per week gemiddeld 40.000 liter gasolie. „De vissers hebben het door de gasolieprijs moeilijk. Daarom hebben wij als tegemoetkoming afgelopen jaar de tarieven van onze afslag met 17 procent laten dalen”, aldus Visser.
Directeur J. van Nieuwenhuijzen van de afslagen in Stellendam, Scheveningen en Colijnsplaat, tevens voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Visafslagen (NOVA), vond dat 2005 in het teken stond van de vlootsanering. „We merken de invloed van visaanvoer uit bijvoorbeeld Azië en Afrika. En de Nederlandse vissers hebben dit jaar weer minder visdagen en minder quota toegewezen gekregen. Toch is de marktvraag zeer gezond, daar zijn we verheugd over”, aldus Van Nieuwenhuijzen. Volgens hem maakt onder meer het gezonde imago van vis de vraag groter.
Van Nieuwenhuijzen voorziet wegens de lagere aanvoer verdere samenwerking tussen visafslagen. Hij wil nog niet speculeren over mogelijke fusies.