Kerk & religie

Moefti: Staak opgravingen Tempelberg

JERUZALEM - De moefti van Jeruzalem, Ikrema Sabri, heeft Israël er dinsdag toe opgeroepen een eind te maken aan de archeologische opgravingen rond de Tempelberg in Jeruzalem.

Kerkredactie
4 January 2006 10:15Gewijzigd op 14 November 2020 03:21
JERUZALEM – Als het aan de hoogste islamitische geestelijke van Israël ligt, worden de archeologische opgravingen rond de Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem gestaakt. Moslims beschouwen de werkzaamheden als agressie tegen een van de heiligste pla
JERUZALEM – Als het aan de hoogste islamitische geestelijke van Israël ligt, worden de archeologische opgravingen rond de Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem gestaakt. Moslims beschouwen de werkzaamheden als agressie tegen een van de heiligste pla

Volgens de hoogste islamitische geestelijke in Israël zetten de werkzaamheden de Israëlisch-islamitische betrekkingen verder onder druk omdat ze door moslims worden beschouwd als agressie tegen een van de heiligste plaatsen van de islam.De Tempelberg, door moslims Haram al-Sharif genoemd, is de plaats waar volgens de islamitische overlevering Mohammed door de aartsengel Gabriël werd meegenomen voor een reis naar de hemel. Ook voor joden is de Tempelberg een heilige plaats. Het is de locatie waar ooit de Bijbelse joodse tempels stonden en waar eens een nieuwe tempel zou moeten verrijzen.

De door Sabri bekritiseerde opgravingen moeten uitwijzen of er archeologische bewijzen te vinden zijn voor de locatie van de joodse tempels, waarvan restanten als de Westelijke Muur of Klaagmuur worden aangeduid. Volgens Israëlische onderzoekers hebben de graafwerkzaamheden rond de Tempelberg inderdaad aanwijzingen opgeleverd voor het bestaan van de tempels in het centrum van de Oude Stad van Jeruzalem.

Bezoekers kunnen sinds eind september in een nieuw toeristencentrum bij de Westelijke Muur opgravingen bekijken uit de eerste en de tweede tempelperiode. Het centrum bevindt zich in onderaardse ruimtes bij het gebedsgedeelte van de Westelijke Muur.

De meeste vondsten uit de eerste tempelperiode waren tot op dat moment gedaan in de Stad van David, aan de zuidkant van de Tempelberg.

Uit de tweede tempelperiode is onder meer een ritueel bad te zien, aangelegd in de tijd van de Hasmoneeën in de tweede eeuw voor Christus. Joden daalden in een bad af om zich ritueel te reinigen voordat ze de tempel betraden. Dit bad is verbonden met een van de poorten die in de tweede eeuw voor Christus naar de Tempelberg leidden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer