Tsunamigeld Neerijnen oneigenlijk gebruikt
NEERIJNEN - Een groot deel van de opbrengst van de actie die de Gelderse gemeente Neerijnen hield voor de slachtoffers van de tsunami in Zuidoost-Azië is mogelijk verdwenen in de zakken van een aantal Thaise families. Het gaat om een bedrag van 10.000 euro.
Vlak voor Kerst werd het college van B en W hiervan op de hoogte gesteld. Het college informeerde afgelopen week op zijn beurt de gemeenteraad en andere betrokkenen.Na de tsunami, op tweede kerstdag vorig jaar, besloot de gemeente niet mee te doen met de landelijke actie maar te kiezen voor een eigen project. Via allerlei acties werd geld ingezameld voor de slachtoffers in Ban Nan Khem in Thailand. Om de vissers van dit dorp uit de narigheid te helpen, werd 15.000 euro uitgetrokken voor de bouw van een aanlegsteiger, een overslaggebouwtje en een koelhuis.
Om zo min mogelijk kosten te maken, werd een zoon van wethouder A. Kusters die in Thailand woont, ingeschakeld. Hij zou via zijn contacten het project begeleiden. Hij schakelde plaatselijke ondernemers in en hield zelf op afstand toezicht.
Inmiddels blijkt van het totale bedrag 3000 euro gebruikt te zijn voor de reparatie van een groot aantal vissersboten, terwijl 2000 euro opging aan organisatie- en reiskosten. Het restant van 10.000 euro is niet meer te traceren, maar uit onderzoek van Kusters’ zoon blijkt dat de betrokken plaatselijke ondernemers inmiddels rondrijden in nieuwe auto’s.
Het college van Neerijnen geeft toe dat men zich in deze kwestie naïef heeft opgesteld. Men trekt alle verantwoordelijkheid naar zich toe en stelt nadrukkelijk dat wethouder Kusters en zijn zoon niet persoonlijk aansprakelijk gesteld zullen worden.
Volgens waarnemend burgemeester R. van Rijckevorsel stelt de gemeente wel een onderzoek in, maar is men niet van plan zich in een geld- en tijdrovend juridisch avontuur te storten om het verdwenen geld terug te krijgen.
Het college is van plan nu een bedrag van 10.000 euro te schenken aan de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Men voelt na de recente ervaringen niets meer voor een nieuw, eigen project. Oud-burgemeester T. Jansen, die als afscheidscadeau een bijdrage vroeg voor de actie, heeft inmiddels ingestemd met deze nieuwe bestemming van het geld.
De SHO kwam onlangs met een publieke verantwoording van de besteding van het ingezamelde geld tot nu toe. Door middel van vele tientallen acties werd in Nederland via de SHO een bedrag van meer dan 200 miljoen euro ingezameld. Daarvan was op 31 oktober 135 miljoen toegewezen aan uiteenlopende projecten in het door de tsunami getroffen gebied.
Overigens blijft er bij de besteding van de tsunamigelden door de SHO sowieso minder aan de strijkstok hangen. De kosten die de organisaties van de SHO maken om de hulp op de goede plek te krijgen, te coördineren en om te volgen hoe het geld in de landen wordt besteed, wordt bij de SHO de Apparaats Kosten Vergoeding (AKV) genoemd. Deze AKV mag niet meer zijn dan 6 procent van het bedrag dat een organisatie heeft ontvangen. Van het geld dat Neerijnen beschikbaar stelde, ging 2000 euro op aan organisatie- en reiskosten. Dat komt neer op ruim 13 procent van het totale bedrag.