„Ruzie in Fatah om kieslijst voorbij”
GAZA - De felle ruzie binnen Fatah, de partij van de Palestijnse leider Mahmud Abbas, over de kandidatenlijst voor de parlementsverkiezingen van 25 januari is beslecht. Dat maakte de Palestijnse bewindsman Mohammed Dahlan woensdag bekend tijdens een persconferentie.
Binnen Fatah is sprake van rivaliteit tussen de oude en de jonge garde. Strijdmakkers van leider Yasser Arafat, onder wie premier Ahmed Qurei, vertegenwoordigen de eersten. Marwan Barghouthi is de leider van de jonge tak, die vooral bestaat uit Palestijnen die een rol speelden tijdens de eerste intifada (1987-1993). De strijd barstte los na interne partijverkiezingen voor de kandidatenlijst. De oude generatie werd hierbij weggevaagd. Desondanks stelde president Abbas een lijst samen waarop veel kameraden van Arafat stonden.Fatah maakt als verdeelde partij weinig kans bij de stembusgang tegen de populaire islamitische verzetsbeweging Hamas. Daarom is van meet af aan geprobeerd toch nog tot een gezamenlijke lijst voor de parlementsverkiezingen te komen. Maandag kreeg Fatah van een rechter toestemming om een nieuwe kandidatenlijst in te leveren.
Enkele uren voordat de heropende termijn om kieslijsten in te dienen verstreek, drongen gewapende Palestijnen in de Gazastrook een viertal registratiekantoren binnen om plaatsen op de kandidatenlijst op te eisen voor de gewapende vleugel van de partij, de al-Aqsa Martelaren Brigades. Uiteindelijk eindigden alle confrontaties met het vertrek van de gewapende overvallers.
Eigengereide acties van gewapende Palestijnse strijders komen steeds vaker voor en zijn tekenend voor de groeiende wetteloosheid in de Palestijnse gebieden. Het geweld van gisteren wijst bovendien op toenemende chaos binnen de Fatahpartij, waar aan de al botsende belangen nu nog eens de eisen van de al-Aqsa Martelaren Brigades worden toegevoegd.
Israël heeft gisteren na zonsondergang artilleriegranaten op de Gazastrook afgeschoten, met als doel inwoners van het gebied weg te houden uit een door Israël ingestelde bufferzone. Eerder op de dag verspreidden Israëlische vliegtuigen pamfletten boven de Gazastrook waarin stond dat de bufferzone, bij de grens in het noorden van de Gazastrook, gisteravond een feit zou zijn. Voor hun eigen veiligheid, zo staat in het pamflet, dienen de bewoners weg te blijven uit de zone, waarvan een plattegrond was bijgevoegd.
Israël heeft de zone ingesteld om Palestijnse aanvallen met Qassamraketten tegen te gaan. Sinds de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook in september is het aantal aanvallen met die raketten toegenomen. Ook kunnen militante Palestijnen nu tot dichter bij de grens doordringen en zodoende een groter deel van het Israëlische grondgebied bestrijken. Eerder deze maand kwam een raket terecht in de buurt van een elektriciteitscentrale en een brandstofdepot bij de Israëlische stad Ashkelon.
„Weet dat de terreurorganisaties u tot gijzelaars en menselijk schild hebben gemaakt en uw belangen schaden”, aldus het pamflet. De Palestijnse Autoriteit heeft de instelling van de veiligheidszone veroordeeld als „herbezetting.”