Kerk & religie

„Laat je redden en word een redder”

DALFSEN - „Als je gelooft in het Woord van God, moet je ook geloven dat het er voor jou is, anders moet je stoppen met christen-zijn.” Dat zei Tiemen Westerduin van de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) donderdag tijdens de kerstconferentie in Dalfsen.

Van een medewerker
29 December 2005 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 03:20
DALFSEN – Groepsgesprek tijdens de kerstconferentie van de HGJB en de Windroos in Dalfsen. Foto Frank Uijlenbroek
DALFSEN – Groepsgesprek tijdens de kerstconferentie van de HGJB en de Windroos in Dalfsen. Foto Frank Uijlenbroek

Westerduin leidde een Bijbelstudie over 2 Korinthe 5:10-6:2. Hij begon met de rechterstoel, waarover Paulus spreekt. „Ik kan er niet omheen dat er een rechterstoel en een hel zijn. Paulus schrijft erover. Het ontzag voor God is een drive van Paulus.”Tijdens de Bijbelstudie maakte Westerduin duidelijk dat mensen schuldig zijn. „Je maakt keuzes, waardoor je je van God verwijdert. Je leven is gericht op jezelf en je krijgt te maken met verdriet, eenzaamheid, schuld, ellende en onveiligheid. God zal je moeten veroordelen.”

Een tweede drive van Paulus is echter dat God van mensen houdt. Westerduin: „Hij heeft onder ons gewoond. Hij weende over mensen die Hem wilden vermoorden. Hij is op de plek van de dood zo diep gegaan door zichzelf te delen met moordenaars. Gods liefde is er dwars door alles heen. Als je gelooft in het Woord van God, moet je ook geloven dat het er voor jou is, anders moet je stoppen met christen-zijn.”

Westerduin voegde eraan toe dat christen-zijn ook leidt tot een „complete schuldsanering.” Dat heeft consequenties. „God wil elke kamer van je huis door: je gedachten, je patronen, je relaties, je seksualiteit, jijzelf. Je kunt samen met God aan de slag. De intimiteit met God die ontstaat, geeft ruimte, ontspanning en overgave.” De jongerenwerker deed een dringende oproep. „Laat je nu redden. Neem het letterlijk. ”Morgen” staat in het woordenboek van de satan.”

Wie zich heeft laten redden, wil, aldus Westerduin, graag anderen helpen redden. Dat verandert je relatie met mensen. „Als mensen intiem worden, komt er heling en ruimte in vriendschappen. Je gaat dan ook anders om met degenen die Jezus niet kennen. Een redder moet door de irritante buitenkant van de ander heen om te redden. Je doel moet zijn: „Hoe krijg ik jou bij de liefde van de Vader?” Heb net zo veel geduld met de ander als God met jou had en behandel de ander zoals God hem ziet. Laat je redden en word een redder.”

Donderdagmiddag en -avond waren er zogenaamde trajectworkshops. Bij het ontdekkerstraject ging het over zaken zoals Bijbelstudie, levensheiliging, uitverkiezing en gebed. Bij het gemeenteopbouwtraject kwamen onderwerpen aan de orde zoals het gezag in de kerk, pastoraat aan jongeren en werken met tieners, maar ook de betekenis van het avondmaal. Onder het missionaire traject vielen praktische workshops, zoals over evangelisatie in de stad en over het werken in sloppenwijken van Manilla. Er waren ook meer beschouwelijke workshops, zoals ”Movie & meaning” over het kijken naar films.

”Exclusiviteit van het christelijk geloof” was een workshop met een praktische toepassing. Deze workshop werd geleid door ds. Hans van Dolder, missionair predikant van de hervormde gemeente Delfshaven. De predikant werkt in het westen van Rotterdam in een multiculturele wijk onder een multireligieuze bevolking. De 25 workshopleden konden aan het einde oefenen met gesprekstechnieken om „andersgelovigen” te benaderen.

Een belangrijke vraag tijdens de workshop was of het hooghartig is om te denken dat christenen de waarheid in pacht hebben. Richtinggevend voor ds. Van Dolder is de tekst uit Johannes 14:6, waar Jezus zegt: „Ik ben de Weg, en de Waarheid, en het Leven. Niemand komt tot de Vader, dan door Mij.” Daarnaast benadrukte ds. Van Dolder dat wij onze naaste moeten liefhebben als onszelf. „Dat betekent dat we bereid moeten zijn de ander te dienen.” Een workshopdeelnemer trok de conclusie: „Je houdt de ander een liefhebbende waarheid voor.”

De predikant was zelf tijdens zijn bezoek aan een moskee „beëvangeliseerd” door een imam die stond voor wat hij geloofde. „Ik voel me door hem serieus genomen en ontmoet hem nog regelmatig. We proberen elkaar nog steeds te bekeren, maar we kunnen goed met elkaar opschieten.” Hij moedigde de workshopleden aan met moslims in gesprek te gaan. „Je hoeft niet bang te zijn. Moslims vinden het gewoon als je hen overtuigend benadert. Je hoeft ook niet alle ins en outs van hun godsdienst te kennen, als je de Bijbel maar goed kent.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer