„Sterke stijging beurs zet in 2006 niet door”
AMSTERDAM (ANP) - Het afgelopen beursjaar heeft beleggers bepaald geen windeieren gelegd. „Het is in 2005 beter gegaan dan alle analisten, inclusief wijzelf, hadden verwacht”, aldus beleggingsexpert Theo Kraan van Van Lanschot Bankiers. „Nooit gedacht dat we de AEX-index 20 procent zouden zien stijgen.”
De graadmeter van de beurs in Amsterdam schommelde de laatste dagen van december rond de 435 punten, het hoogste niveau in drieënhalf jaar tijd. De index opende de eerste handelsdag van dit jaar op een stand van 348,08 punten.De eerste maanden van 2005 steeg het koersgemiddelde gestaag, maar in het voorjaar werd een grillige daling ingezet tot een laagste stand van 345,55 eind april. De maanden daarna leek de stijging van de AEX niet te stuiten. In november brak de graadmeter definitief door de psychologisch belangrijke 400-puntengrens, na een aantal maanden rond dat niveau te hebben geschommeld.
De flinke koersstijgingen op het Damrak zijn volgens Kraan voornamelijk toe te schrijven aan beter dan verwachte resultaten van bedrijven en de koersstijging van de dollar ten opzichte van de euro over het afgelopen jaar. Een sterke dollar is goed voor de export van Europese ondernemingen en heeft een positief effect op de winsten van bedrijven met activiteiten in de Verenigde Staten. De Amerikaanse munteenheid werd sinds het begin van het jaar ongeveer 13 procent meer waard.
Kraan voorziet voor het komende jaar een verdere, hoewel veel beperktere, stijging van de graadmeter van de hoofdfondsen. „Wij verwachten dat de AEX stijgt tot 450 punten in 2006”, aldus de analist van Van Lanschot. „De weg daarheen zal er echter een zijn met veel hobbels.”
Er zijn volgens Kraan enkele bedreigingen die de markt onder druk kunnen zetten. De belangrijkste is een afzwakkende groei van de bedrijfswinsten. Ook is het volgens Kraan best mogelijk dat de dollar weer aan kracht zal verliezen, „want fundamenteel is er nog niets verbeterd in de VS. Het tekort op de handelsbalans neemt daar nog steeds niet af.”
In 2005 zat vooral de energiesector flink in de lift. Dat had alles te maken met de hoge olieprijzen, waarvan bedrijven in deze sector hebben kunnen profiteren. Het aandeel van de fabrikant van olieopslagsystemen SBM Offshore werd over het beursjaar, dat vrijwel ten einde is, bijna de helft meer waard, terwijl de beurswaarde van oliemaatschappij Shell 27 procent steeg.
Ook volgend jaar zullen aan olie gerelateerde waarden het goed doen, zo verwacht Kraan. „Wij denken dat de olieprijs hoog zal blijven en dat de vraag de komende jaren harder zal groeien dan het aanbod.” Volgens de analist zijn de energieaandelen nog steeds „aantrekkelijk gewaardeerd.”
Ook beleggers die hun geld hadden gestoken in ’s lands grootste chemieconcern DSM (plus 43 procent) hebben geen reden tot klagen. Wegens de forse stijging van de koers besloot DSM afgelopen zomer het aandeel te splitsen om de verhandelbaarheid te vergroten.
De grootste stijger onder de AEX-fondsen was de handelaar in kantoorartikelen Buhrmann. Het aandeel, dat voorgaande jaren flink aan beurswaarde moest inleveren, kreeg er sinds het begin van het jaar meer dan twee derde bij.
Bij de middelgrote fondsen op het Damrak schoot de koers van de bodemonderzoeker voor de olie- en gasindustrie Fugro meer dan 70 procent omhoog. Tankopslagconcern Vopak werd ongeveer 60 procent meer waard en de aandelenkoers van biotechnologiebedrijf Crucell liet ruimschoots een verdubbeling zien.