Binnenland

G4 beperken zich tot het belangrijkste

De vier grote steden (G4) zijn ontevreden met de snelheid waarmee zij hun plannen kunnen uitvoeren. Daarom hebben ze besloten zich de komende tijd te richten op vijf belangrijke onderwerpen, in plaats van tien. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht presenteerden in februari een manifest met tien punten aan parlement en kabinet.

ANP
21 June 2002 16:55Gewijzigd op 13 November 2020 23:38

De burgemeesters Cohen, Opstelten, Deetman en Brouwer-Korf presenteerden de nieuwe lijst vrijdag aan Eerste- en Tweede Kamerleden en minister Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid). Deze vijf onderwerpen staan maatschappelijk gezien het meest in de belangstelling, schrijven de burgemeesters.

Veiligheid is het eerste aandachtspunt van de G4. Criminaliteit en gevoelens van onveiligheid moeten binnen vier jaar zijn gehalveerd. Om dat voor elkaar te krijgen vragen de steden om 5000 extra agenten, die de harde kern van veelplegers kunnen aanpakken. Criminele jongeren moeten intensiever begeleid worden.

De burgemeesters en wethouders geven ook emancipatie van allochtone minderheden hoge prioriteit. Om hun positie te verbeteren, moeten de gemeenten afspraken maken met onder meer opleidingsinstellingen en bedrijfsleven. Verder gaat de aandacht uit naar zorg voor de zwaksten in de samenleving. Daaronder vallen bijvoorbeeld dak- en thuislozen en verslaafden.

De burgemeesters vinden het ook nodig dat mensen met midden- en hogere inkomens terugkomen naar de steden. Het wonen in de stad moet comfortabeler worden, en mensen moeten makkelijker aan een passende woning kunnen komen.

Tot slot willen de G4 de intensievere samenwerking met andere stedelijke regio’s. „De bereikbaarheid moet drastisch verbeteren”, schrijven Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Zij onderstreepten nog eens het belang van het in februari gepresenteerde ’Deltanet-plan’: bredere sporen, meer lightrail en uitbreiding van de rijkswegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer