Binnenland

Hersenstimulatie tegen syndroom Gilles de la Tourette

Een nieuwe operatie, waarbij elektroden in de hersenen worden geplaatst, blijkt een effectieve aanpak van het syndroom van Gilles de la Tourette. Bij deze aandoening heeft de betrokkene last van motorische en verbale tics, zoals dwangmatige bewegingen en soms grove uitspraken.

ANP
21 June 2002 16:54Gewijzigd op 13 November 2020 23:38

In het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) is onlangs voor het eerst in Nederland een patiënt met deze kwaal geopereerd volgens deze nieuwe techniek. Een soortgelijke behandeling wordt ook bij Parkinsonpatiënten toegepast. Kern daarvan is dat het elektrische onevenwicht in de hersenen wordt aangepakt met stroomstootjes met elektroden ter plekke.

Eerder werden in België drie patiënten zo geopereerd. Met alle vier gaat het volgens de behandelaars goed. In Nederland komt het syndroom bij naar schatting dertig op de 100.000 mensen voor.

Volgens neurochirurge V. Vandewalle zijn de verschijnselen bij de Nederlander drastisch verminderd. De veertiger had vanaf zijn zevende jaar tics met bizarre grimassen en geluiden. Hij maakte harde geluiden, schraapte zijn keel tot bloedens toe en sloeg hij zichzelf tegen romp en hoofd. Tics zijn bij elke patiënt anders en ook de ernst ervan verschilt.

Tijdens de operatie wordt onder plaatselijke verdoving een klein gat in de schedel geboord. Dat gebeurt precies op de plek waar men heeft berekend waar bij de patiënt „het ideale stimulatiepunt” is. Dat zit in de elektrische circuits in de hersenen waar mobiliteit, emoties en cognitie zijn geregeld. Aan beide zijden komt dan een elektrode die stroomstootjes geeft. Dat legt de overactiviteit op deze plek stil.

De elektroden zijn eerst verbonden met draadjes die uit het hoofd komen. Als het stimulatiepunt de juiste blijkt, worden na enkele weken de draadjes afgeknipt en een soort pacemaker onder de huid bij het sleutelbeen geplaatst. Daarmee kan de patiënt zelf de stroominstelling regelen, al naar gelang nodig. Volgens Vandewalle kunnen alle tics verdwijnen maar soms moet de patiënt dan de stroom te hoog zetten.

Niet alle Gilles de la Tourette-patiënten kunnen op deze manier geholpen worden. De operatie is duur en de selectie streng. De patiënt mag geen andere afwijking hebben en medicatie helpt niet meer. „Ook wordt een patiënt psychisch en lichamelijk getest, omdat niet iedereen er tegen kan om zo’n stroomapparaat in zijn lichaam te hebben”, aldus Vandewalle.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer