Vrouw voert CU/SGP-lijst Gorkum aan
GORINCHEM - Net als in Zoetermeer gaat ook in Gorinchem een vrouw de ChristenUnie/SGP-lijst aanvoeren bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Aanvankelijk was het de bedoeling dat SGP-wethouder H. Akkerman lijsttrekker werd.
In Gorinchem en Zoetermeer is deze week alsnog overeenstemming bereikt over samenwerking. In Zoetermeer stond al een vrouw op de eerste plaats, in Gorinchem is daar deze week toe besloten. „De ChristenUnie stelde die voorwaarde nadat wij de partij hadden benaderd om alsnog de lijsten samen te voegen”, aldus secretaris C. van ’t Hof vrijdag.Het SGP-hoofdbestuur weigerde eerst de gecombineerde lijsten in Gorinchem, Zoetermeer, Amersfoort en Enkhuizen goed te keuren, omdat de partij moeite had met vrouwen op verkiesbare plaatsen. Maar na protesten binnen de partij keerde het hoofdbestuur begin vorige week op zijn schreden terug. De kiesverenigingen van Gorinchem en Zoetermeer hebben dinsdag groen licht gekregen om samen te werken met de ChristenUnie.
De kiesverenigingen in Amersfoort en Enkhuizen hebben besloten geen gebruik te maken van de opschorting van het besluit van het hoofdbestuur om geen toestemming te verlenen aan gecombineerde lijsten met vrouwen op verkiesbare plaatsen.
In Amersfoort houdt de ChristenUnie de boot af uit vrees voor onrust binnen de eigen gelederen, in Enkhuizen besloot SGP-raadslid D. van Pijkeren over te stappen naar de ChristenUnie. Hij staat inmiddels op de kieslijst.
De ChristenUnie in Gorinchem heeft deze week ingestemd met samenwerking met de SGP, maar eiste daarbij wel de eerste plaats op. Daardoor kwam niet SGP-wethouder H. Akkerman op nummer één, maar Marjo Molengraaf van de ChristenUnie. „Een compromis”, zegt secretaris Van ’t Hof. „De ChristenUnie had alles al in kannen en kruiken toen wij met het verzoek kwamen om alsnog een gezamenlijke lijst te maken. Om onrust in de eigen achterban te voorkomen, hebben ze de eerste plaats opgeëist. Natuurlijk hadden wij liever Akkerman aan kop, zeker omdat hij in Gorinchem goede bekendheid geniet. Maar wij kunnen met dit besluit prima uit de voeten. Of een vrouw nu op nummer een of twee staat, dat maakt voor ons principieel geen verschil. Het gaat erom dat wij het christelijk geluid in de stad kunnen laten horen.”
Van ’t Hof verwacht geen problemen met de kiesvereniging over de volgorde van de kandidaten. „Een meerderheid van de leden had de gang van zaken liever anders gezien, maar is toch blij dat de SGP alsnog in Gorinchem van de partij kan zijn. Tot nu toe zijn wij getalsmatig bevoordeeld geweest. Met 350 stemmen leveren wij een raadslid en een wethouder, terwijl de kiesdeler 650 stemmen bedraagt”, aldus de secretaris.
Plaatsing van Akkerman op nummer één lag na alle ophef in de SGP niet voor de hand, aldus voorzitter H. van Heukelom van de CU-kiesvereniging. „Hij heeft zich in de discussie binnen de SGP duidelijk geprofileerd. Wij zijn bang dat hij dat tijdens de campagne met zich meedraag. Als lijsttrekker zou hij voortdurend zijn bevraagd op zijn visie op de vrouw in de politiek. Dat willen wij niet. Wij gaan voor een campagne waarbij de inhoud telt.”
De kandidering van een vrouw op de eerste plaats is „toeval”, aldus Van Heukelom. „We hebben naar de beste kandidaat gezocht. Dat had voor hetzelfde geld een man kunnen zijn.”
Net als in Gorinchem hebben ChristenUnie en SGP in Zoetermeer ook overeenstemming bereikt over samenwerking. In die gemeente wordt Helen du Bois lijsttrekker, gevolgd door Klaas Schra van de SGP. Anders dan in Gorinchem, wijkt de lijst niet af van wat ChristenUnie en SGP oorspronkelijk afspraken.