Geheime ontmoeting Kok en Chirac over drugs in 1996
Premier Kok heeft in 1996 een geheim bezoek gebracht aan de Franse president Chirac, om hem te overtuigen van het Nederlandse drugsbeleid. Chirac wilde echter zo weinig ruchtbaarheid geven aan de ontmoeting dat Kok het Elysee, het presidentiële paleis in Parijs, via de achterdeur moest betreden. Ook liet het Franse staatshoofd Kok van een militaire luchthaven ophalen per limousine met geblindeerde ramen, zodat toeristen Kok niet zouden herkennen.
Het verhaal over het geheime onderhoud dook de afgelopen dagen op rond de top van Europese regeringsleiders in Sevilla en is door zeer betrouwbare bronnen bevestigd. Chirac lag zes jaar geleden, rond de Europese top van Dublin in december 1996, vreselijk dwars over het Nederlandse drugsbeleid. Het onderwerp drugs is een blinde vlek voor de Franse president, die twee van zijn naasten verloor als gevolg van een overdosis. Hij wilde daarom ook geen ruchtbaarheid geven aan het bezoek van Kok.
Het onbegrip van Chirac over de aanpak van de regering-Kok dreigde het Nederlandse EU-voorzitterschap in de eerste helft van 1997 volledig te overschaduwen. Dat voorzitterschap was van groot belang voor de hele Europese Unie, omdat Nederland een nieuw EU-verdrag tot stand moest brengen. Frans verzet zou daarom forse vertraging van de Europese agenda hebben opgeleverd.
Op de top van Dublin leek er al een oplossing in de maak tussen Nederland en Frankrijk. Alle regeringsleiders moesten toen een korte afstand afleggen per touringcar. Beide politici spraken elkaar toen in de bus over het Nederlandse drugsbeleid. Kok verkondigde daarop in Dublin dat beide partijen tot elkaar waren gekomen.
Daaraan is echter de ontmoeting op verzoek van Chirac voorafgaan. Mogelijk hebben de twee politici in Dublin juist afgesproken apart van gedachten te wisselen over de Nederlandse coffeeshops. Dat staat volgens de verschillende bronnen niet vast. Kok neemt vrijdag en zaterdag in Sevilla overigens deel aan zijn laatste van een dertigtal Europese topontmoetingen.
Tijdens het gesprek in het Elysee zijn alleen standpunten uitgewisseld. Kok heeft geen toezeggingen gedaan over wijzigingen van het beleid. De Nederlandse coffeeshops liggen trouwens weer onder Frans vuur. De nieuwe rechtse justitieminister Preben wilde Nederland vorige week tijdens overleg van EU-bewindslieden niet de mogelijkheid geven om lagere maximumstraffen dan een jaar op te leggen voor bezit van softdrugs.
Minister Korthals van Justitie maakte daarop een voorbehoud, waardoor de zaak later dit jaar op het bord komt van de nieuwe regering. Korthals is echter optimistisch dat hiervoor een oplossing wordt gevonden. „Ik denk niet dat voor de nieuwe premier Balkenende en president Chirac weer een bussensessie nodig is”, aldus Korthals.