Lang zoeken naar draagster boerka
APELDOORN - Wie bewust op zoek is naar een vrouw met boerka en gezichtsbedekkende nikab in het Nederlandse straatbeeld kan daar wel eens lang over doen. Ook voor de meeste moslims in Nederland is een sluier die het gezicht bedekt een rariteit.
Zelfs als zeer orthodox bekendstaande imams oordelen mild over het vraagstuk of een moslima een gezichtssluier moet dragen. Sjeik Fawaz Jneid, de geestelijk leidsman van de zeer behoudende as-Soennahmoskee in Den Haag, houdt het erop dat het gezicht van de vrouw gezien mag worden. „Onze mening is dat de handen en het gezicht niet tot de auwrah van de vrouw behoren”, aldus de sjeik op de website van de moskee. De auwrah slaat op de lichaamsdelen die niet getoond mogen worden. Volgens sjeik Fawaz is het bedekken van het gezicht niet verplicht „maar aanbevolen.”Eerst nog even het woordenboek. Hoe zat het ook weer met die islamitische termen? De boerka is bekend: het allesverhullende gewaad bedekt de vrouw van top tot teen. Maar, voor de duidelijkheid: de boerka bedekt -in de regel- níét het gezicht! In hoeverre dat bedekt wordt, hangt af van de nikab, de gezichtssluier, die samen met de boerka gedragen wordt. Waar de politiek het over heeft is, dan ook eigenlijk een nikabverbod. De nikab wordt ook vaak als chador aangeduid. En dan is er nog de hijaab, de gewone bekende hoofddoek of hoofdsluier die haren, oren en vaak een gedeelte van het voorhoofd bedekt.
De Koran blijft in het vage als het gaat om wat de vrouw aan moet trekken. Een veel geciteerde tekst is die uit soera 24:31, waar staat: „En zeg tegen de gelovige vrouwen dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaken, en hun sieraad (aantrekkelijkheden) niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is.” Multi-interpretabel dus. Wat is zichtbaar van wat niet getoond mag worden? Veel islamitische wetsgeleerden hebben onder „behalve wat daarvan zichtbaar is” de handen en het gezicht verstaan, aldus sjeik Fawaz.
„De boerka en de gezichtssluier vormen voor ons echt een marginale kwestie”, zegt Herman Takken van Evangelie & Moslims. „We hebben de indruk dat slechts een klein protestgroepje de nikab draagt. Misschien dat een enkeling door haar man verplicht wordt de sluier te dragen, maar het kunnen nooit veel vrouwen zijn die de sluier verplicht dragen. Als wij in moskeeën en andere islamitische centra in Nederland komen, zien we vrouwen maar heel zelden in boerka en nikab.”
Het kledingstuk kan dan nog zo marginaal zijn, via internet is er altijd wel aan te komen. Op internet -www.hijaab.com- is een zwarte gezichtssluier te bestellen voor 6 euro. Slechts kleine spleetjes voor de ogen zijn vrijgehouden. Ook de boerka is aanwezig, eveneens in zwarte uitvoering. Kosten: 35 euro.
„Toen ik hoorde dat gezichtssluiers niet meer welkom waren, voelde het bijna alsof ik me in oorlogsgebied bevond”, zegt Aouatif Tawfik, studente aan de Universiteit Leiden. „Ik vond het achterlijk middeleeuws. Iemand wordt de vrijheid ontnomen op grond van uiterlijkheden.”
De serieuze moslima begon met een paar vriendinnen de site mijnsluierenik.nl. Van alle bezoekers draagt maar 4 procent een gezichtssluier, blijkt uit een poll. Meer dan de helft daarentegen draagt een gewone hoofddoek en vindt een gezichtssluier overdreven. Niet minder dan 43 procent van de bezoekers vindt het zelfs „maatschappelijk ongewenst” om een gezichtssluier te dragen.