Getrouwd met een concurrent
Je zult als vrouw maar getrouwd zijn met een man die ook vrouw wil zijn. Iemand van wie je houdt, maar die tegelijk je concurrent is. Dat overkwam Macy Brunel (niet haar eigen naam, maar de auteursnaam). In ”Mistloop” beschrijft zij op indringende manier haar ervaringen vanaf de verkeringstijd tot na haar echtscheiding.
Het boek is het aangrijpende levensverhaal van een jonge vrouw dat ’normaal’ begint. Ze ontmoet de man van haar dromen en samen gaan ze ’leuke’ dingen doen. Elkaars kleren dragen bijvoorbeeld. Wat is daar op tegen? Als de verhouding intensievere vorm aanneemt, vertrouwt hij zijn vriendin iets persoonlijks toe. Hij voelt zich soms een meisje en koopt zijn kleding graag in een damesmodezaak.Gealarmeerd door deze vreemde manier van doen, besluit ze eens samen hem naar een NVSH-kantoor te gaan. De jonge verliefden horen daar voor het eerst van transseksualiteit. Thuis zoeken ze het woord op in de dikke Van Dale: ”Willende behoren tot de andere sekse”. Bij een bezoek aan een hulpverleningskantoor in Amsterdam komt men daar vanachter een bureau alleen met een fysieke oplossing: Wie voor zijn gevoel in het verkeerde lijf zit kan een geslachtsveranderende operatie ondergaan. Voelt een man zich vrouw, dan maakt men na enige wachttijd het mannenlichaam tot een vrouwenlichaam. Deze mogelijkheid behoort tot de moderne verworvenheden. De kosten worden zelfs door de overheid betaald.
Echter: op de psychische nood van beide jonge mensen wordt niet ingegaan. Voor de ellende van de in haar kinderjaren door een oom misbruikte jonge vrouw heeft men geen aandacht. Zelf zegt ze ervan: „Bij de incest heeft iemand mijn grenzen vertrapt.” In de moderne hulpverlening worden jongeren geacht zelf beslissingen te nemen en zo hun toekomst uit te stippelen. Maar als daar vanbinnen iets kapot is gemaakt, waarover je eigenlijk niet mag praten… De barmhartigheden van de goddelozen zijn wreed.
Geschonden liefde
Geschokt en tussen hoop en vrees heen en weer geslingerd, besluiten de twee toch te trouwen. Ze zijn wel jong, maar houden zielsveel van elkaar. Ze geloven dat God hen samengebracht heeft, ieder met een eigen levensgeheim. Maar bovendien: zou de bijzondere band van het huwelijk, in oprechte liefde en trouw doorleefd, geen medicijn voor hun probleem kunnen zijn? Dat pakt echter totaal anders uit. De spoedige zwangerschap -altijd een bron van vreugde- wordt voor de vader aanleiding tot heftige jaloezie op het vrouw- en moeder-zijn van zijn partner. Dat brengt haar in een crisis. In de twee-eenheid van het huwelijk wordt zij de gevangene van het geheim dat ze kent en dat ze met niemand anders mag delen. Zelf zet zij alles in om haar man gelukkig te maken als de vader van haar kinderen. Maar ondertussen ervaart ze „mijn onmogelijke liefde voor een man die vrouw wilde zijn” - zoals de ondertitel van dit openhartige boekje luidt en die precies recht doet aan de inhoud ervan.
In de moeite van het verdere huwelijksleven wordt haar lichaam object van jaloerse begeerte, die de felheid krijgt van de blijvend onvervulde wens van de man die haar levensgezel diende te zijn. De echtgenoot in liefde en trouw verwordt tot een concurrent in vrouw-zijn en vrouwelijkheid. Wie zal de diepte van eenzaamheid en verdriet peilen waar beide gehuwden doorheen zijn gegaan? De een in puur egoïsme; de ander in altruïsme, ziende op God en de kinderen in het gezin.
Hervonden liefde
Na meer dan tien jaar huwelijk zet een goede vriend hen op het spoor van Different (voorheen de EHAH) te Amsterdam. Nog later volgt een verwijzing naar Eleos. Hier gaat de Bijbel open en is er voor beide betrokkenen hulpverlening die deze naam echt mag dragen. Uiteindelijk komt het toch tot een echtscheiding. Beiden gaan hun eigen weg. De schrijfster zelf heeft met haar gezin de weg naar de Heere teruggevonden. Ook die worsteling wordt door haar indringend en levensecht beschreven.
Er is moed voor nodig geweest deze weg tot het einde toe te gaan. Ook om dit boekje te schrijven. Het is bewonderenswaardig hoe de schrijfster haar diepste gevoelens weet te verwoorden. En aan het papier wilde toevertrouwen. Zij doet dat in de overtuiging dat ook anderen met deze problematiek zitten. Met deze publicatie wil zij hen zo mogelijk helpen. Ook in onze gezindte is er leed en gebrokenheid op het gevoelige terrein van genderdysforie (dat is: het gevoel in een verkeerd lichaam te zitten). Vaak blijft dit leed verborgen en wordt de worsteling in eenzaamheid gestreden. Daarom is het goed dat deze tere publicatie aandacht krijgt.
Werkgroep
Voor allen die zelf of in hun omgeving iets van de moeite hier aangeduid kennen, sluit ik af met de volgende informatie. Er is in Nederland een Christelijke Werkgroep Transsexualiteit (CWT) actief. Betrokkenen kunnen hier vanuit de kerken terecht voor een contact, een gesprek of ontmoeting, voor enige begeleiding of doorverwijzing naar andere instanties. Deze werkgroep geeft geen medewerking aan een geslachtsveranderende operatie, maar wil mensen wel opvangen en begeleiden in hun nood. Het secretariaat van de CWT is te bereiken onder telefoonnummer 0183-602064 te Ameide.
”Mistloop” wordt afgesloten met een naschrift door dr. R. Seldenrijk over transseksualiteit en de christelijke gemeente.
N.a.v. ”Mistloop. Mijn onmogelijke liefde voor een man die vrouw wilde zijn”, door Macy Brunel; uitg. Oogstpublicaties, Amsterdam, 2005; ISBN 90 75953 23 2; 128 blz.; € 11, 50.