Binnenland

Boa’s bewaken buitengebied Rijssen

HOLTEN - De gemeente Rijssen-Holten heeft maandag zes buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) aangesteld om het toezicht op de duizenden hectares buitengebied te verscherpen.

Gerrit Dannenberg
20 December 2005 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 03:18

Dat gebeurde tijdens een presentatie die Burgemeester en Wethouders hadden belegd.Volgens burgemeester B. Koelewijn bestaat het buitengebied van Rijssen-Holten uit minstens 2500 hectare bos en heide. „Zeer onoverzichtelijk terrein derhalve. Vandaar dat we zijn overgegaan tot het aanstellen van een aantal boa’s, waaronder ook mensen in particuliere dienst.”

Het gaat om mensen van Staatsbosbeheer en mensen die in dienst zijn van de familie Ter Horst, die een flink stuk grond op de Holterberg in bezit heeft. Alle betrokkenen hebben maandag een portofoon gekregen.

Koelewijn zegt dat het gaat om functionarissen die beschikken over de benodigde bevoegdheden volgens de Flora- en faunawet. „Ze zijn de ogen en oren van de gemeente en dienen ook als gids bij mogelijke incidenten. Zij kennen het gebied en weten precies wanneer er iets afwijkends gebeurt. Als zij constateren dat er puin, autobanden of asbest in de bossen wordt gedumpt, dan geven zij dat direct door aan de gemeente en de politie. Omdat zij het gebied als hun broekzak kennen, zien zij het ook direct als er iets niet in de haak is.”

Koelewijn zegt dat juist in de buitengebieden deze mensen nodig zijn, omdat je op deze terreinen niets hebt aan gps-systemen. „In het buitengebied willen de adressen nogal eens ontbreken. Daarom maken we daar graag gebruik van de boa’s. En zo krijgen we ook in het buitengebied een hoogwaardig en blijvend toezicht.”

Het verstrekken van zes portofoons aan de boa’s kost Rijssen-Holten 5000 euro op jaarbasis. De burgemeester zegt dat dit voor twee jaar is. „In feite is dat een klein bedrag waar we veel voor terug krijgen. Vaak moeten deze mensen alleen optreden tegen bijvoorbeeld stropers en dat zijn toch veelal agressieve klanten. Daarom maken ze ook gebruik van het C2000-systeem, een intern netwerk voor de brandweer en ambulance. Ze geven hun bevindingen direct door aan de meldkamer van de politie. Deze kan zien waar de boa zich op het moment van de melding bevindt.”

Koelewijn zegt dat Rijssen-Holten „in het huidige tijdsgewricht wel in actie móét komen. We zitten immers vlak bij de A1 en dat blijkt steeds vaker een goede uitvalsbasis te zijn. Maar we nodigen zelf ook steeds meer mensen uit om naar de Holterberg of de Sallandse Heuvelrug te komen.”

De burgervader wil graag dat mensen de regio bezoeken, zei hij maandag, „maar dat betekent wel dat er regels nodig zijn om de bezoekersstromen ook in goede banen te leiden. Daarom hebben we besloten om het plukken van bosbessen en paddestoelen strafbaar te stellen.

Als gewone burgers een maaltje bosbessen plukken is dat natuurlijk geen enkel probleem. Maar laatst is iemand aangehouden die maar liefst 63 kilo bosbessen in een bestelwagentje had verzameld. Het plukken gebeurde niet meer handmatig, maar de betreffende persoon had een soort kam bij zich waarmee hij de bessenstruiken stripte. Het bleek dat hij de bosbessen verkocht voor 4 euro per kilo.”

Koelewijn zegt dat dit „natuurlijk niet kan. Als die hoeveelheden bosbessen worden weggehaald, heeft dat ook gevolgen voor insecten, dieren en ook de korhoenders en andere vogels die op de Holterberg leven. Vandaar ook dat we iedere plukker strafbaar hebben gesteld.”

De burgemeester zegt dat buurgemeente Hellendoorn is voorgesteld om hetzelfde te doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer