Economie

„Christelijke werkgever moet kansarme helpen”

HEDEL - „Juist een christelijke werkgever moet bereid zijn een kansarme in dienst te nemen. Zorg ervoor dat mensen niet aan de kant komen te staan.”

Redactie economie
20 December 2005 08:43Gewijzigd op 14 November 2020 03:18
HEDEL – Minister president Balkenende krijgt van RMU directeur P. Schalk de Arbeidsvoorwaardennota 2006. Foto Frank Trommelen
HEDEL – Minister president Balkenende krijgt van RMU directeur P. Schalk de Arbeidsvoorwaardennota 2006. Foto Frank Trommelen

Dat was de boodschap die minister-president Balkenende in Hedel maandagavond meegaf aan een groep RMU’ers. In dorpshuis Gelre’s End kreeg de premier van directeur P. Schalk van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie de Arbeidsvoorwaardennota 2006 overhandigd.De premier verhaalde van een groepje van drie vmbo’ers met wie hij enige tijd geleden kennis maakte. Alle drie met dezelfde opleiding, aldus Balkenende. „De Nederlandse jongen had na 1 brief een baan, het Nederlandse meisje moest er 4 tot 5 schrijven en de Marokkaanse jongen was na 180 sollicitaties nog niet aangenomen.”

Balkenende sprak de hoop uit dat RMU-ondernemers zich zouden bezinnen op de positie van kansarmen. Hij stemde ook van harte in met het pleidooi dat de RMU in haar arbeidsvoorwaardennota houdt voor een maatschappelijke stage- of dienstplicht. „Het is een groot goed als een jongere betrokkenheid krijgt op de ander. Dat kan kenmerkend zijn voor zijn of haar verdere leven.”

Balkenende kwam naar het Bommelerwaardse dorp in verband met een CDA-bijeenkomst. Hij liet blijken zeer goed op de hoogte te zijn van het gedachtegoed bij de achterban van de RMU, waarvan hij vertegenwoordigers de afgelopen jaren meerdere malen sprak tijdens discussies over waarden en normen.

„Mensen die staan in een herkenbare reformatorische traditie, die niet marchanderen met principes, maar die ook kiezen voor een juist evenwicht en niet ten koste van alles het algemeen belang uit het oog verliezen”, zo kenschetste en roemde hij de RMU. Volgens hem is er tussen hem en de RMU „meer dat bindt dan scheidt.”

Ook de nota kon de goedkeuring van de minister-president wegdragen. „Overzichtelijk, feitelijk en objectief. Dat maak ik wel eens anders mee.”

Toch zijn er ook verschillen, zo bleek uit zijn betoog. Zo kiest de RMU voor een andere lijn als het gaat om de participatie van de vrouwen en vindt de vakorganisatie het huidige regeringsbeleid voor de financieel zwakkeren te liberaal. „Prachtig dat er 75 miljoen is uitgetrokken, maar wat de RMU betreft is dat een eerste aanzet. We hopen de komende jaren op meer”, aldus directeur P. Schalk.

Op een vraag vanuit de zaal of het kabinet niet nog meer kan doen voor gezinnen, antwoordde de premier dat de afschaffing van het lesgeld, de kinderkorting, vrijstelling van jeugdigen tot 18 jaar in het nieuwe zorgstelsel en de levensloop op dit moment voor hem voldoende zijn.

Uit berekeningen van de RMU blijkt echter dat de laagste inkomens geen profijt hebben van de kinderkorting. De levensloopregeling noemt de vakorganisatie enigszins elitair.

Dat wil niet zeggen dat Balkenende na de verkiezingen van 2007 niet mag blijven van de RMU, integendeel. „Van ons mag het”, zo benadrukte Schalk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer