Hoogervorst eist registratie medicijn
DEN HAAG (ANP) – Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) is niet van plan om dure geneesmiddelen te vergoeden als ze niet geregistreerd zijn. Dat heeft hij maandag in de Tweede Kamer gezegd. Dat geldt ook voor de vroege behandelingen van vrouwen met een agressieve vorm van borstkanker met het middel trastuzumab (Herceptin).
Herceptin is al geregistreerd, maar niet voor deze behandeling. In tegenstelling tot zijn voorgangster, D66–minister Borst, vindt Hoogervorst dat dit wel nodig is. „Dat is een aanscherping”, constateerde zijn partijgenote Kamerlid Schippers.
Hoogervorst beloofde de Kamer wel dat hij het medicijn met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2006 zal opnemen in de regeling dure geneesmiddelen die de vergoedingen regelt, zodra fabrikant Roche de registratie bij het Europese medicijnenbureau EMEA (naar verwachting medio 2006) rond heeft.
Ziekenhuizen kunnen wat hem betreft het middel nu al gebruiken en kunnen dan daarna alsnog een beroep doen op de regeling. Kamerlid Arib (PvdA) vreest dat deze toezegging niet zal leiden tot minder terughoudendheid bij ziekenhuizen. Hoogervorst veegde dat bezwaar van tafel. Wel wil hij vanaf volgend jaar een snellere procedure voor opname van nieuwe behandelingen in de regeling.
Patiënten en specialisten klagen al jaren dat patiënten in ziekenhuizen niet altijd de behandeling krijgen waar ze recht op hebben. De regeling dure geneesmiddelen is speciaal in het leven geroepen om dure behandelingen in ziekenhuizen mogelijk te maken.
Ziekenhuizen moeten nu met verzekeraars onderhandelen over de vergoeding van zulke dure behandelingen. Verzekeraars mogen maximaal 75 procent vergoeden, maar in de praktijk blijkt dat algemene ziekenhuizen gemiddeld 64 en academische ziekenhuizen gemiddeld 51 procent vergoed krijgen. De rest moeten zij uit hun gewone budget betalen.
Vanaf volgend jaar wordt deze regeling aangepast. Dan hoeven de ziekenhuizen niet meer te „soebatten”, zei de minister. Ze krijgen vast 80 procent van de zorgverzekeraar en moeten 20 procent zelf bijleggen. De ziekenhuizen vinden dit niet genoeg, maar de Kamer is het met de minister eens. Wel moest hij beloven dat hij zou laten onderzoeken of er problemen optreden. Hoogervorst beloofde de Inspectie voor de Gezondheidszorg in te schakelen.